Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Tarifní systém Libereckého kraje IDOL od dubna sahá dál do Středočeského kraje

S počátkem dubna se rozšiřuje území, na němž mohou cestující hromadnou dopravou ve Středočeském kraji využívat tarif Libereckého kraje IDOL. Na mezikrajských úsecích přibude dalších šest linek, a to mezi Českým Dubem a Mnichovým Hradištěm, Mimoní a Mladou Boleslaví, Mělníkem s Dubou a Doksy, Mšenem a Doksy.

Od pátku 1. dubna se rozšiřuje oblast, kde lze využít tarifní systém IDOL (Integrovaná doprava Libereckého kraje). Mezikrajské úseky zahrnují v současnoti pět autobusových a čtyři vlakové linky a rozrostou se o další. Tarif IDOL nově dosahuje do oblastí Mšeno a Mělník. 

„Vybrané autobusové linky nabízejí v mezikrajských úsecích možnost volby jízdného podle tarifu, který cestujícím lépe vyhovuje, protože jej využívají pro mezikrajské cesty, ale i uvnitř regionu," uvedl Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy.  

„Například cestující z Turnova může jet na výhodnější jízdné s Opuscard do Liberce i do Středočeské Mladé Boleslavi,“ dodal Sviták. Podobně to funguje i ve Středočeském kraji, kde například na jízdenku PID (Pražská integrovaná doprava) mohou cestující dojet až k Máchovu jezeru.

Rozšíření mezikrajské dopravy přinese komfort cestujícím

Od prosince loňského roku objednává společně Liberecký kraj se Středočeským krajem a Hlavním městem Prahou síť regionálních autobusových linek, které nejen že umožňují cestujícím mezikrajské spojení, ale také usnadňují odbavování ve vozidlech kombinací tarifů IDOL a PID.

„Již v prosinci se počítalo, že v rámci pokračování spolupráce se rozšíří nabídka linek, kde se tarify překrývají,“ sdělil Otto Pospíšil, jednatel koordinátora dopravy v Libereckém kraji, společnosti KORID LK. „Bylo však nutné zanalyzovat a vyřešit některé technické záležitosti, například modernizaci odbavovacích zařízení tak, aby zvládala pracovat s více systémy,“ doplnil.

Rozšíření mezikrajské dopravy je pro cestující velkým přínosem. „Tarify IDOL a PID se v některých ohledech liší, což může být pro řidiče náročné. S dopravci se proto pravidelně setkáváme a hledáme cesty, jak přispět k hladkému průběhu odbavování – ať už proškolováním dopravců či účinným způsobem informování cestujících,“ dodal Pospíšil.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB IDOL

Štítky Liberecký kraj, doprava, vlaky, autobusy, Středočeský kraj, Praha, IDOL, Doksy, Mělník, Mšeno, Mladá Boleslav, Mnichovo Hradiště, Dubá, Český Dub

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tarifní systém Libereckého kraje IDOL od dubna sahá dál do Středočeského kraje  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.