Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Už žádná jízda ve dvou nebo v opilosti. Využívání sdílených koloběžek a kol Bolt bude nově bezpečnější

Do Liberce se vrací sdílené koloběžky Bolt a letos i jízdní elektrokola. Jejich provoz tentokrát město finančně nepodpořilo. Aplikace Bolt by měla svým vylepšením zajistit bezpečnější jízdu.

Zelené koloběžky se v Liberci poprvé objevily loni, bylo jich 200. „Liberečtí si je oblíbili natolik, že letošní sezónu se jich po městě rozjede 250. Stejně jako minulý rok budou koloběžky a nově i elektrokola parkovat  po Liberci volně," sdělila mluvčí společnosti Sylva Sulaimanová.

Sdílená jízdní kola v Liberci letos budou i bez finanční podpory města

V Liberci letos sdílená jízdní kola nakonec budou, i když město tuto službu finančně nepodpoří. Společnost Bolt po městě rozmístí od pátku 160 elektrických kol. Jízda však bude placená od první minuty využití.

Jen v centru města bude podle Sulaimanové vyznačeno 40 parkovacích míst pro koloběžky, mimo která nebude možné je zaparkovat. „Navíc se díky Boltu do Liberce vrací sdílená kola, a to s elektrickou posilou. Jsou vyrobena z recyklovaného hliníku a ujedou až 90 km na jedno nabití," informovala.

Bezpečnostní inovace v aplikaci

Na tuto sezonu připravila společnost bezpečnostní inovace v aplikaci. „V průběhu léta budou koloběžky Bolt vybaveny unikátní funkcí rozpoznávání nebezpečné jízdy ve dvou lidech. V rámci aplikace Bolt, tedy pro koloběžky i elektrokola, bude letos navíc zaveden test reakčních schopností, jehož účelem je vyhodnotit, zda je jezdec střízlivý," uvedla Sulaimanová.

Na koloběžce bude moci vyrazit jen ten, kdo obstojí v testu. Ten bude muset absolvovat každý uživatel v době od půlnoci do brzkých ranních hodin ve vybraných lokalitách.

Občané si tak mohou zkrátit cestu po městě

„Po měsících zimního spánku v Liberci opět spouštíme naši službu mikromobility. Liberečtí se mohou těšit na špičkové stroje poskytující vysoký komfort jízdy, jejichž provoz je neutrální nejen uhlíkově, ale také rozpočtově, není totiž dotován z veřejných peněz. Především však naše koloběžky i kola opět rozšíří nabídku osobní dopravy po Liberci, a to ve smyslu její vyšší efektivity a udržitelnosti,” řekla Lucie Krahulcová, manažerka veřejné politiky pro službu mikromobility ve společnosti Bolt. 

Zájemce si koloběžku Bolt může zapůjčit přes aplikaci Bolt dostupnou na Google Play i App Store a odemknout naskenováním QR kódu. Kromě Liberce se koloběžky začátkem léta objeví také třeba v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Zlíně nebo Boskovicích.

„Jsem rád, že Liberečané mají opět možnost využívat sdílená kola, zkrátit si tak cestu po městě a šetřit čas. Na sdílených kolech jsem sám jezdil a vnímám je jako vhodnou alternativu k městské hromadné dopravě,“ dodal primátor Liberce Jaroslav Zámečník.
 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Bolt

Štítky Liberec, doprava, sdílená kola, koloběžky, Bolt, Jaroslav Zámečník, Praha, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Už žádná jízda ve dvou nebo v opilosti. Využívání sdílených koloběžek a kol Bolt bude nově bezpečnější  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.