Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Silnice první třídy u Ktové je po vybudování přeložky bezpečnější

Frekventovaná silnice první třídy 35 mezi Turnovem a Jičínem je po vybudování přeložky u Ktové na Semilsku bezpečnější, stavba stála zhruba 152 milionů korun bez daně. Silnice je nyní bez ostrých zatáček, nekříží se s železnicí a nemusejí po ní jezdit ani cyklisté, kteří mají vlastní stezku. A nová silnice vypadá lépe i díky tomu, že je nyní ukrytá ve svahu, řekl ředitel liberecké správy Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Wohlmuth.

„Dneska nehyzdí tolik pohled na Trosky a další panoramata Českého ráje," uvedl Wohlmuth.

Výstavba více než kilometr dlouhé přeložky mezi Ktovou a Borkem začala na podzim 2020. Hlavním cílem bylo odstranit nebezpečné křížení frekventované silnice se železnicí. Dřív tam byl železniční přejezd bez závor, po zahloubení do svahu vede silnice pod železniční tratí. „Nad nově vzniklou trasou hlavního zářezu je 50 metrů dlouhý železniční most ocelový," uvedl liberecký ředitel ŘSD.

Provoz na silnici první třídy by měl být v tomto úseku podle něj bezpečnější i díky tomu, že už na něm nejsou dvě protisměrné zatáčky. „Z Borku je odstraněné nehodové esíčko, silnice pokračuje rovně a mírným pravotočivým obloukem pod železniční most a následně levotočivým do okružní křižovatky. Takže celý úsek je dnes bezpečnější, přehledný, dá se částečně využít k předjíždění a nehrozí, že řidič potká cyklisty, protože ti mají nově vybudovanou novou trasu," řekl Wohlmuth.

Při výstavbě přeložky se dělala právě i okružní křižovatka u Ktové. Nahradila klasickou křižovatku v místě, kde se kříží silnice 35 se silnicí druhé třídy 282 ve směru na Rovensko pod Troskami. Problém odbočit z hlavní na silnici nižší třídy mívali motoristé ve špičkách.

Novou přeložku silnice 35 mohou řidiči využívat už od konce loňského roku, na jejím dokončení se ale pracovalo i poté. Dnes skončilo budování protihlukových stěn. Veškeré další práce by podle Wohlmutha měly být hotové do konce června.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ŘSD Liberecký kraj

Štítky ČR, silnice, stavby, ŘSD, Liberecký, Ktová, Ředitelství silnic a dálnic, železnice, Jičín, okres Semily, Turnov, Borek, Český ráj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silnice první třídy u Ktové je po vybudování přeložky bezpečnější  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.