Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Práce na rozšíření silnice I/9 od Svoru na Nový Bor začnou v srpnu

Práce na rozšíření silnice I/9 a I/13 od Svoru na Nový Bor začnou počátkem srpna. Stavba potrvá dvě stavební sezony, první auta tak po rozšířeném úseku projedou až koncem roku 2024, sdělila severočeská mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) Dana Zikešová. Rozšíření silnice ze dvou pruhů na čtyři přijde bez DPH na více než 544 milionů korun.

ŘSD připravovalo rozšíření silnice osm let. Do veřejné soutěže se přihlásilo sedm uchazečů, s nejnižší nabídkovou cenou zvítězilo sdružení stavebních firem Eurovia CS, SaM silnice a mosty a Integra stavby. Podle generálního ředitele ŘSD Radka Mátla je cena zhruba o 14 procent nižší, než byl původní odhad projektantů. První práce tam začaly už v únoru, kvůli rozšíření komunikace na dvojnásobek bylo třeba vykácet podél silnice pás lesa.

Silnice je součástí tahu na Rumburk a dál do Německa, denně tudy projíždějí v obou směrech tisíce automobilů, vysoký podíl má kamionová doprava. Podle odhadů tudy v roce 2035 projede denně až 17 tisíc automobilů, aby komunikace nápor zvládla, je nutné ji rozšířit na čtyři pruhy. Úsek je dlouhý zhruba 3,5 kilometru. „Součástí stavby je velká okružní křižovatka, na kterou v budoucnu naváže obchvat Svoru," řekl ředitel liberecké Správy ŘSD Jan Wohlmuth. Rozšíření se podle něj bude dělat za provozu, řidiči tam proto musí počítat s omezeními.

Frekventovaný úsek chce ŘSD rozšířit o další dva pruhy, rozšířená silnice bude za mimoúrovňovou křižovatkou u Nového Boru navazovat na obchvat dokončený před pěti lety, kde jsou tři pruhy. Stavba počítá se dvěma mosty přes migrační trasy, které mají zajistit pohyb zvěře mimo silnici. V tomto lesním úseku se kvůli střetům se zvěří často stávají dopravní nehody, celý úsek proto navíc dostane oplocení.

Stavba vede po jižní hranici CHKO Lužické hory, severozápadně od silnice I/9 leží přírodní rezervace Klíč. Novou polovinu silnice vybudují stavbaři vlevo ve směru od Nového Boru na Svor. V únoru začaly v celé trase přípravné práce, kromě kácení náletové zeleně tam byla podle Zikešové budována geodetická základní vytyčovací síť. V srpnu začnou hlavní práce. „Budou překládány inženýrské sítě, zahájena skrývka ornice a lesní půdy a zemní práce," dodala mluvčí ŘSD.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, silnice, stavby, ŘSD, Českolipsko, Ředitelství silnic a dálnic, Nový Bor, Svor, Eurovia CS, Radek Mátl, Německo, Rumburk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Práce na rozšíření silnice I/9 od Svoru na Nový Bor začnou v srpnu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.