Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberec získal stavební povolení na parkoviště před Hokejkou. Lidé tam už stejně parkovali

Liberec dodatečně získal stavební povolení na vybudování parkoviště u největšího panelového domu ve městě zvaném Hokejka. Výstavbu parkovací plochy zahájila radnice letos na jaře bez povolení, což opozice kritizovala a stavební úřad nařídil zastavení prací. Jenže lidé už na parkovišti stejně parkovali.

Vedení města zahájení prací bez stavebního povolení odůvodňovalo tím, že by jinak letos parkoviště nestihlo rozšířit do míst, kde byla dosud zeleň. Argumentovalo i tím, že mělo souhlasná stanoviska všech dotčených úřadů a jen "zbývalo" vydat rozhodnutí. V opakovaném řízení stavební úřad výstavbu parkoviště dodatečně povolil. Podle radního rozhodnutí nabylo právní moci, a stavební firma tak může parkoviště dokončit. „To vše by mělo proběhnout co nejdříve, aby mohli místní obyvatelé jeho kapacitu naplno legálně využívat," uvedl radní města Petr Židek (ODS).

Za rozšíření parkoviště o 100 na 153 míst zaplatí radnice zhruba pět milionů korun. Mělo by napomoci snížit nedostatek míst k parkování v této lokalitě. Ve dvakrát zalomeném jedenáctipodlažním domě Hokejka o délce 380 metrů je téměř 600 bytů. V nejbližším okolí vymezeném ulicemi Vrchlického, Hlávkova a Na Pískovně je dalších skoro 1400 bytů. Míst k parkování je v této oblasti asi 1000, z toho zhruba 750 venkovních.

Město si na oběhání vlastních úředníků kvůli parkovišti najalo externí firmu, kritizuje opozice. Nic nestandardního, odpovídá radní

Liberecká opozice nadále kritizuje projekt výstavby nového parkoviště u panelového domu Hokejka. Tam vzniká přes padesát nových míst. Jenže město na stavbu nemělo stavební povolení, podle opozice si pak najalo externí firmu na oběhání vlastních...

Radnice čelí kritice i kvůli dalšímu záměru, jak zvýšit počet míst v této lokalitě. Chce vytvořit systém jednosměrných ulic, čímž by legalizovala současný stav, kdy v rozporu se silničním zákonem parkují auta v ulicích s obousměrným provozem a nenechávají tak tři metry volné šíře pro každý směr jízdy, tedy šest metrů. Radnice si od zjednosměrnění slibuje, že tak oficiálně přibude zhruba 500 míst. Část místních ale s takovou úpravou nesouhlasí, petici podepsalo přes 300 lidí. Obávají se toho, že kvůli kroužícím autům přestanou být klidnou čtvrtí, že se jim výrazně prodlouží cesta k domovům a argumentují i tím, že u nich ani obyvatelé sídliště neparkují.

„Velká část toho řešeného území není sídliště, ale je to oblast, kde jsou rodinné a řadové domy, a tam žádný problém není. Tam každý má svoji garáž nebo příjezdovou cestu, na které se parkuje," řekl již dříve jeden z místních obyvatel Lukáš Voplakal. Náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj) už dříve uvedl, že na základě připomínek nechají projektanta návrh upravit a poté ho posoudí ještě jeden odborník.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, správa, stavby, automobilová, parkování, Liberec, hokejka, parkoviště, stavební povolení, radnice, ODS, Jiří Šolc, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

Jsem v Liberci jediný, kdo je ochotný říkat na plný koule té bandě na radnici, co si o nich myslí?

Pátek, 22. července 2022, 17:56Odpovědět

Petr Ruprecht

Mistře Voplakale, můžete nám sdělit, kde bydlíte? Nebo mám juknout do katastru, z čeho jste tak nadšený? Do pr.ele, stál jste někdy v zimě Legií nebo na Borováku?

Pátek, 22. července 2022, 17:55Odpovědět

Petr Ruprecht

Radnice si slibuje... Pod hokejkou si více jak 300 lidí slibuje, že na jednosměrky nedojde! A půlka Liberce si slibuje, že Zámečník, Janďourek a Šolc z radnice vyletí (teď tím nemyslím defenestraci, i když by byla krásným završením léta před radnicí).

Pátek, 22. července 2022, 17:53Odpovědět

Liberec získal stavební povolení na parkoviště před Hokejkou. Lidé tam už stejně parkovali  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.