Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jsem skutečným majitelem společnosti BusLine, říká Jiří Vařil. Usiluje o navrácení majetku

Bývalý majitel dopravní společnosti BusLine Jakub Vyskočil spáchal letos v květnu sebevraždu. Zanechal po sobě dlouhý dopis na rozloučenou, v němž mimo jiné mnohokrát jmenoval svého společníka Jiřího Vařila. Ten tvrdí, že Vyskočil nebyl skutečným vlastníkem a usiluje o navrácení majetku.

Z Vyskočilova dopisu vyplynulo, že bývalí společníci měli mezi sebou problémy. Jiří Vařil byl v minulosti obviněn hned z několika trestných činů. 

Míru hnusu jsem už nemohl snášet, stálo v dopise

V dopise mimo jiné Vyskočil napsal: „Jediné, co jsem opravdu chtěl, je vybudovat stabilní firmy, co by se rozvinuly v něco, co umí spolupracovat a vzájemně si neškodíme s kraji a našimi objednateli. Vařil chtěl jen moc, krást z levých faktur a ovládat. Těšilo ho, že je za bosse a kápa, ale to víš, že na to já nikdy nebyl." 

Otec majitele BusLine ukázal synův dopis na rozloučenou. Míru hnusu už jsem nemohl snášet, napsal Vyskočil před smrtí

Po sebevraždě majitele dopravní společnosti BusLine Jakuba Vyskočila se spekulovalo, že po sobě nechal dopis na rozloučenou. Jeho otec, herec Ivan Vyskočil, tuto informaci potvrdil a dopis poskytl serveru Život v Česku. Z dopisu vyplývá, že Jakub...

Pasáže o Vařilovi pokračují: „Já jsem prostě tu míru hnusu v práci - myslím tím Vařila, už nemohl snášet. Nedá se v tom pracovat, žít, spát," napsal Vyskočil. 

Vařil se v dnešním prohlášení vyjádřil i ke smrti Vyskočila: „Smrt Jakuba Vyskočila mne hluboce zasáhla. Znal jsem Jakuba více než 15 let. Za tu dobu se z mého asistenta a pomocníka vypracoval do pozice důvěrníka, a nakonec i dobrého přítele. Vážil jsem si Jakuba, důvěřoval mu a spoléhal jsem na něj. Jakub mi významně pomohl, když pro mne přijal roli nominovaného (designovaného) akcionáře, společníka a statutára v některých mých společnostech, které jsem předtím vlastnil a ovládal buď přímo, nebo prostřednictvím svých zahraničních společností," uvedl.

BusLine jsem řídil a vlastnil, tvrdí Vařil

Vařil dále uvedl, že je skutečným majitelem BusLine. „Vedle toho jsem i skutečným majitelem dalších společností, ve kterých pro mne Jakub Vyskočil působil, například společnosti AIRMEDIA," dodal. Podle něj Vyskočil vykonával svou roli vlastníka a ředitele "navenek" aniž by skutečně vlastnil svěřené akcie, podíly a dluhopisy. Rozsáhlou smluvní dokumentaci k tomu předal před Vyskočilovou smrtí Vařil příslušným orgánům. 

„Tato dokumentace potvrzuje, že jsem nebyl pouhým poradcem, nýbrž, že jsem skupinu BusLine vlastnil a řídil, což koresponduje se zjištěními policejního orgánu, který má k dispozici příslušné listiny, odposlechy a další důkazy," dodal Vařil. 

Jiří Vařil byl do roku 2012 spolumajitelem společnosti BusLine, poté ale působil spíše v pozadí. V roce 2018 byl jedním ze zatčených v rozsáhlé kauze úplatků v libereckém dopravním podniku.

„Tvrzení osob z vedení společnosti BusLine holding s.r.o., zejména pak tvrzení Ing. Vladimíry Vyhnisové o tom, že Jakub Vyskočil byl skutečným vlastníkem, jsou proto nesprávná, když opomíjí skutečně toky peněz a majetku a její poukazy na má trestní řízení jsou zavádějící, když přehlížejí, že spolu se mnou je stíhána nejen významná část vedení BusLine holding s.r.o. a jejích dceřiných společností, nýbrž i tyto samotné společnosti," zdůraznil Vařil.

O navrácení majetku prý Vařil usiluje už rok

O navrácení majetku tak Vařil podle svých slov usiluje od ledna roku 2021, nikoli od smrti Vyskočila. „Byl mi znemožněn přístup do mých společností, a to mj. i pro rozpory o další směřování skupiny BusLine, když jsem vyslovil výhrady proti agresivní expanzi této skupiny a snahám o ovládnutí autobusové dopravy v regionu bez zajištění dostatečných kapacit, jak se nyní projevuje v Pardubickém kraji," uvedl. 

V rejstříku trestné činnosti Vařila však nejsou jen kauzy spojené s veřejnou dopravou, před třemi lety v lednu na příjezdové cestě u svého domu vystřelil Vařil z brokovnice na auto s rodinou, která tehdy zastavila na příjezdové cestě sídla Jiřího Vařila v Jizerské ulici s tím, že si řidič potřebuje zatelefonovat. Jiří Vařil ale z domu vyběhl s brokovnicí a na vůz vystřelil, nikdo z posádky vozu naštěstí nebyl zraněn. 

„S Jakubem Vyskočilem a jeho poradci jsem jednal více než 1 rok a když se ukázalo, že Jakub s určitou skupinou lidí násilně mé společnosti převzali, tak jsem své nároky uplatnil v jednom z řízení, a to ještě před úmrtím Jakuba Vyskočila," sdělil Vařil. 

Podle Vařila vychází najevo, že se připravovaly či připravují kroky, které by znemožnily navrácení majetku, zejména prodejem podílu na společnosti BusLine a jejích dceřiných společností.

Podnikatel Vařil střílel na auto s rodinou z brokovnice. Policie ho navrhla obžalovat

Jsou to více než dva roky, co před sídlem podnikatele Jiřího Vařila v libereckém Harcově došlo k incidentu. Právě Vařil tam 20. ledna 2019 před svým domem vystřelil z brokovnice na auto s rodinou. Policie Vařila viní hned z několika trestných...


„Věřím především v dohodu s rodinou Jakuba Vyskočila, aby Jakubovy závazky zbytečně nezatížily jeho nezletilou dceru jako patrně jedinou dědičku a neuvedly ji tak do dlouholetých soudních sporů o majetek, který mi Jakub Vyskočil odmítal vrátit. Jakub své závazky ke sklonku svého života odmítal řešit a svou smrtí je nevyřešil, nýbrž je pouze přenechal své nezletilé dceři," uzavřel Vařil. 

BusLine je největším autobusovým dopravcem v Libereckém kraji, zajišťuje regionální dopravu na Jablonecku a Semilsku, autobusy BusLine ale jezdí také v sousedním Královéhradeckém, Plzeňském nebo Středočeském kraji, uspěl i v tendrech na zajištění dopravy v Pardubickém kraji nebo jižních Čechách.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jaroslav Appeltauer

Štítky Liberecký kraj, doprava, BusLine, Jiří Vařil, Jakub Vyskočil, kauza, majetek, smrt, Pardubický kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jsem skutečným majitelem společnosti BusLine, říká Jiří Vařil. Usiluje o navrácení majetku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.