Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Do Polska míří z Čech stále více turistů. Pozor by si měli dát na změny pravidel v dopravě

Polsko je v poslední době stále více oblíbenou destinací pro trávení nejen letní dovolené. Lidé by se měli seznámit se změnami pravidel silničního provozu za hranicemi, aby se vyhnuli nečekaným pokutám.

„Stejně jako v jiných zemích je i zde potřeba vzít na zřetel některé odlišnosti v oblasti silničního provozu. V současné době mimo jiné došlo k legislativním změnám, kterými se nejen řidiči, ale i chodci na území Polské republiky musí řídit," uvedla policejní mluvčí Anna Fialová

Chodci bez mobilu

Mezi zásadní změny, se kterými by měli být turisté obeznámeni, patří třeba zákaz používání mobilního telefonu či jiného podobného zařízení chodcem, které odvádí pozornost a ruší smysly, a to při vstupu na vozovku a po dobu přecházení vozovky. 

„Řidiči jsou povinni dodržovat bezpečné rozestupy mezi vozidly na dálnicích a silnicích I. třídy. Bezpečná vzdálenost se rovná v metrech polovině rychlosti v km/h, např. 100 km/h – 50m, 120 km/h – 60m a tak dále," informovala mluvčí. 

Změna se týká také sjednocení rychlosti v zastavěné oblasti. Z původních 60 km/h se snižuje na 50 km/h. „Rychlostí 60 km/h bylo dříve povoleno jezdit v noční době," dodala Fialová.

Řidiči by si měli být také vědomi toho, že v případě nezastavení na příkaz policisty či prostřednictvím signálu na služebním vozidle policie, hrozí až pět let odnětí svobody. „Přejeme vám tímto co nejvíce šťastných kilometrů, a to nejen na tuzemských cestách, ale právě i na cestách do zahraničí," uzavřela policejní mluvčí. 

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com | Zdroj PČR

Štítky Doprava, policie, Polsko, pravidla, pokuta, chodci, Česko, Anna Fialová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Polska míří z Čech stále více turistů. Pozor by si měli dát na změny pravidel v dopravě  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.