Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Špatně upevněný náklad, překročená doba řízení. Policisté v Libereckém kraji kontrolovali řidiče náklaďáků

V uplynulých dnech se uskutečnila po celé republice dopravně bezpečnostní akce, při níž se policisté zaměřili hlavně na řidiče nákladních vozidel. Celkem v Libereckém kraji zkontrolovali přes sedm desítek řidičů.

Akce proběhla ve dnech 21.–22. července. „Byla primárně zaměřena na dodržování pravidel silničního provozu řidiči nákladních vozidel a autobusů,“ uvedla policejní mluvčí Dana Burešová.

Sedmnáct policistů z Dopravního inspektorátu a Oddělení silničního dohledu během těchto dnů provedlo kontrolu 44 nákladních vozidel, 3 řidičů autobusové dopravy a 23 řidičů osobních automobilů.

„U zastavených a kontrolovaných vozidel odhalili celkem 45 dopravních přestupků, z nichž 31 vyřešili na místě v příkazním řízení a udělili tak pokuty v celkové výši 32 600 korun. Zbývajících 14 přestupků bylo oznámeno k dalšímu projednání příslušnému správnímu úřadu,“ sdělila Burešová.

Kontrola kamionů je obsáhlejší

Policisté musí u nákladních vozidel – na rozdíl od osobních automobilů – věnovat pozornost i správné přepravě nebezpečných věcí či kontrolovat dodržování povinností osádek vozidel v mezinárodní silniční dopravě, tedy například maximální dobu řízení nebo délku a četnost přestávek.

Je potřeba také zkontrolovat technický stav vozidla, zabezpečení a upevnění nákladu, hmotnost i rozměry vozidla. „Policisté současně sledují povinnou dokumentaci, pátrání po osobách, věcech, vozidlech a problematiku ilegální migrace či převoz zbraní nebo drog,“ doplnila mluvčí.

Několik řidičů si nedopřálo povinnou přestávku

Pochybení v oblasti sociálních předpisů odhalili liberečtí policisté v pěti případech. Řidiči nedodrželi bezpečnostní přestávku a překročili maximální dobu řízení. Dále devět řidičů mělo nedostatky ve správném užívání tachografu a sedm nákladních vozidel bylo přetíženo nákladem nebo jej nemělo správně zajištěný.

„Třem řidičům byla zakázána další jízda. A jako vždy se našlo i pár hříšníků, kteří si při řízení vyřizovali telefonní hovory, nebo nebyli připoutáni bezpečnostním pásem,“ informovala Burešová. Naštěstí žádný z řidičů, které policisté kontrolovali, neřídil pod vlivem alkoholu ani jiných návykových látek.

„V dopravně bezpečnostních akcích tohoto rázu budou policisté pokračovat i nadále, neboť jednou z hlavních priorit Krajského ředitelství policie Libereckého kraje je snížit nepříznivý vývoj a nárůst dopravní nehodovosti. Zvláště pak při provozu nákladních vozidel a kamionů, kde dopravní nehody mívají často fatální následky,“ uzavřela mluvčí policie.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky Liberecký kraj, doprava, policie, kontrola, řidiči, nákladní vozidla, nákladní automobil, Dana Burešová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Špatně upevněný náklad, překročená doba řízení. Policisté v Libereckém kraji kontrolovali řidiče náklaďáků  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.