Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Roční kupón na splátky v MHD v Liberci nebude, vedení města je proti. Dopravní podnik by přišel o tržby

Roční předplatný kupón takzvaně na splátky v MHD v Liberci zatím nebude. Někteří cestující mohli díky němu ročně ušetřit přes 2 500 korun, dopravní podnik by ale na tržbách přišel odhadem přes deset milionů korun. Návrh z opozice radní města neschválili, budou se tím ale dál zabývat.

Nařízení jsme nepřijali, naprosto to neodpovídá realitě, ale zároveň jsme dali úkol vedoucímu odboru, aby v rámci kontextu rozpočtu pro rok 2023 a možností Statutárního města Liberce připravil případnou novelizaci toho cenového nařízení. Pokud by tam nějaké mimořádné peníze byly, abychom nějakou úpravu jízdného směrem dolů mohli udělat," uvedl náměstek primátora Jiří Šolc

Zástupci opozice svůj návrh zdůvodňovali tím, že chtějí pomoci cestujícím, kteří si nemohou dovolit koupi celoroční jízdenku, ale zároveň kupováním měsíční jízdenky zaplatí mnohem více. Roční kupon stojí v Liberci 3 650 korun, měsíční 530 Kč a kdo si ho pořizuje pravidelně, za rok zaplatí 6 360 korun.

Mým cílem je pomoci lidem, kteří nedokáží jednorázově zaplatit roční zvýhodněný kupon, a proto jsem předložil do rady města materiál, který tuto nespravedlnost odstraní. Podstatou je, aby si cestující mohli kupovat měsíční kupon za 530 Kč tak, jak jsou zvyklí, a v momentě, kdy by si zakoupili v řadě sedmý kupon - tím překročí cenu zvýhodněné roční jízdenky - platila by jím jízdenka navíc o dalších pět měsíců. Šlo vlastně o administrativně jednodušší způsob, jak by si mohli lidé koupit výhodný roční kupón na splátky," uvedl zastupitel Jindřich Gubiš. „V době, kdy se všem zvyšují náklady na život, je povinnost kompetentních pomáhat těm nejohroženějším. Tento návrh pomáhá, napravuje nespravedlnost a zároveň může přivést dopravnímu podniku další zákazníky,“ dodal.

Šolc dnes připomněl, že sociální tarif už v liberecké MHD zavedli na základě podnětu z opozice. Osoby v hmotné nouzi tak mají nárok na zlevněné jízdné stejně jako děti, studenti či senioři. Zlevněné jízdné stojí v liberecké MHD polovinu základního. Šolc zároveň uvedl, že na druhou stranu rostou dopravnímu podniku vstupní náklady a město nyní neví, kolik bude příští rok platit za energie. Cenu má fixovanou jen do konce letošního roku. „My budeme mít příští rok velké starosti, jak ufinancovat dopravní podnik, a proto nemůžeme dnes, bez znalostí toho, za kolik vysoutěžíme za pár dnů energie, rozhodnout o tom, že dopravnímu podniku sebereme z tržeb dalších deset milionů korun. To by nebylo zodpovědné," dodal Šolc. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Drbna archiv

Štítky ČR, správa, MHD, Liberec, dopravní společnost, městská hromadná doprava, splátka, Jiří Šolc, Jindřich Gubiš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roční kupón na splátky v MHD v Liberci nebude, vedení města je proti. Dopravní podnik by přišel o tržby  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.