Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberecký kraj pokračuje v rekonstrukcích silnic. Most v České Lípě zřejmě obnovovat nebude

Liberecký kraj letos dokončil řadu rekonstrukcí krajských silnic, na některých projektech se ještě pracuje. Kvůli vyšším cenám na stavebním trhu zřejmě nebude realizována obnova mostu v České Lípě v rámci rekonstrukce silnice Česká Lípa – Dobranov.

„V rámci rozpočtu jsme vyčlenili na tuto činnost 937 milionů korun, a to z vlastních zdrojů Libereckého kraje, národních i evropských zdrojů,“ uvedl statutární náměstek hejtmana Jan Sviták.

Podle náměstka se tak průměrná známka stavu silnic druhé i třetí třídy zvýšila. Ve Fojtce už řidiči jezdí po novém povrchu, dokončena byla i rekonstrukce místní komunikace z Bedřichova na Královku, stejně tak křižovatka v Jablonci nad Nisou u Jablontronu. „Rekonstruovali jsme celou řadu propustků a mostků,“ dodal Sviták.

Letos by měla být dokončena rekonstrukce silnice v ulici Kodešova ve Frýdlantu, v Bedřichově na Maliníku kraj buduje točnu autobusů a odbočovací pruh. „Na zlepšení stavu silnic se výrazně projevuje činnost krajské společnosti Silnice LK, která kromě běžné údržby provádí ve velké míře i rekonstrukce propustků, mostků a opěrných zdí. Výrazně se povedlo navýšit produktivitu práce společnosti během dvou let o čtyřicet procent, takže už teď na začátku září máme splněné naplánované činnosti na sto procent,“ uvedl náměstek. Podle něj tak kraj bude ještě řešit dofinancování těchto činností do konce roku, dokud je ještě možnost silnice rekonstruovat.

„Pokud by měl někdo z občanů pocit, že na nějaké krajské silnici je díra, která by si zasloužila před zimou opravit, tak je ideální obrátit se na svého starostu a požádat ho, aby se obrátil na pana náměstka Svitáka, protože díky dofinancování bychom měli být schopni opravovat asi do poloviny října,“ doplnil hejtman Martin Půta.

Problematický úsek Česká Lípa – Dobranov

Rekonstrukce silnice II/262 mezi Českou Lípou a Dobranovem byla dokončena, zatím ale bez mostu. Opravy se týkaly úseku od Dobranova až po kruhový objezd v České Lípě v ulicích Děčínská a Pod Holým vrchem. „V rámci rekonstrukce se měl provádět i most přímo k centru České Lípy, kvůli skokovému nárůstu cen stavebních materiálů došlo k tomu, že se cena rekonstrukce více než zdvojnásobila,“ vysvětlil Sviták. Kraj v současnosti jedná se stavební firmou, most zřejmě realizovat nebude. „Směřujeme k rozhodnutí, že budeme most opravovat někdy v rámci jiné investiční akce,“ doplnil hejtman.

Podle Svitáka růst cen na stavebním trhu nezkomplikoval zásadní počet projektů. „Řešili jsme most ve Víchové, ten se realizovat nebude, pak to byla ještě stavba v Dubici, ale ve všech případech jsme dospěli k nějaké dohodě. Byly to opravdu jednotky případů,“ řekl náměstek hejtmana.

O víkendu proběhlo položení nosníku na mostu ve Svijanech. „Chtěl bych směrem ke zhotoviteli vyjádřit velké poděkování, plán dle harmonogramu byl dodržen a v neděli v 15:00 byly všechny čtyři pruhy mezi Turnovem a Prahou v plném provozu,“ řekl Půta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Liberecký kraj, silnice, doprava, rekonstrukce, Česká Lípa, Jan Sviták, Dobranov, Martin Půta, Bedřichov, Silnice LK a.s., Fojtka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj pokračuje v rekonstrukcích silnic. Most v České Lípě zřejmě obnovovat nebude  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.