Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberecký kraj do konce roku jízdné v regionální dopravě zvyšovat nebude

Přestože náklady na regionální dopravu rostou, Liberecký kraj do konce letošního roku jízdné v autobusech a vlacích, které objednává, zvyšovat nebude. Pokud na zdražení dojde, bude to nejdříve od Nového roku. Kraj původně úpravy jízdného zvažoval od 1. července, nakonec od toho ale upustil. Zda jízdné zdraží od příštího roku a případně o kolik, by se mělo rozhodnout v listopadu.

Liberecký kraj zdražoval naposledy v červenci loňského roku, cílem bylo zmírnit propad tržeb zaviněný koronavirovými opatřeními. Nejcitelnější bylo zdražení pro hotovostní platby, kde cena stoupla v průměru o 15 procent. O 11 procent zdražily časové jízdenky a zhruba o devět procent dražší je od té doby cestování pro držitele krajské karty Opuscard. „Snažili jsme se o to, aby nedošlo k odlivu cestujících a veřejná doprava byla stále atraktivní," řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). Kraj se podle něj také snaží motivovat cestující k bezhotovostním platbám a podobně chce postupovat i při případném dalším zdražení.

I když kraj letos jízdné nezvyšoval, části cestujících se náklady od 1. dubna zvýšily. Důvodem bylo rozhodnutí vlády, která snížila slevy ze 75 na 50 procent. Slevy mohou dál využívat děti a studenti do 26 let a senioři starší 65 let. Systém slev se navíc rozšířil o invalidní důchodce s invaliditou třetího stupně. Přizpůsobit se tomu musel nejen Liberecký kraj, zdražilo i cestování v MHD v Liberci a Jablonci nad Nisou.

Cestující se podle Svitáka po covidu postupně do veřejné dopravy vracejí, za zvýšením počtu cestujících v autobusech a vlacích mohou být podle něj i drahé pohonné hmoty. „My to teď vyhodnocujeme a z toho vzejde i návrh případné úpravy jízdného. Náklady na dopravu rostou astronomicky, my to teď musíme vybalancovat, aby jízdné bylo ještě únosné a nedošlo k odlivu cestujících. Určitě by se to nemělo tolik dotknout pravidelných cestujících, spíš těch, kteří využívají veřejnou dopravu nárazově," dodal.

Drahá paliva zvýšila náklady na veřejnou dopravu o desítky milionů korun. Při přípravě rozpočtu na příští rok proto kraj výrazně zvýšil objem peněz na zajištění dopravní obslužnosti. Zatímco v letošním roce na ni bylo v rozpočtu zhruba 820 milionů korun, v příštím roce už počítá s náklady bezmála 1,18 miliardy korun. „Zhruba 160 milionů korun z peněz, které jsou tam navíc, půjde na dofinancování provozu v letošním roce, protože na počátku roku se dělá vyúčtování. Dalších 200 milionů je očekávaný růst v příštím roce," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, doprava, správa, ceny, Liberecký, Liberecký kraj, jízdné, veřejná doprava, Jan Sviták, Starostové pro Liberecký kraj, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj do konce roku jízdné v regionální dopravě zvyšovat nebude  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.