Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V České Lípě bude možné platit parkování bezkontaktní kartou nebo telefonem

V České Lípě připravují rozšíření možnosti plateb za parkování. Zatímco teď je možné u parkovacích automatů platit jen mincemi nebo papírovými stokorunami a dvousetkorunami, dostanou motoristé možnost platit bezkontaktní platební kartou nebo prostřednictvím mobilní aplikace.

V Liberci a Jablonci tato možnost platby chybí

Za rozšíření parkovacích automatů a jejich provoz zaplatí radnice téměř dva miliony korun. Informovala o tom mluvčí městského úřadu Kristýna Kňákal Brožová. V Libereckém kraji je možné platební kartou už čtyři roky zaplatit parkování třeba v Novém Boru, ale také na některých parkovištích v Jizerských horách. Třeba ve stotisícovém Liberci nebo sousedním Jablonci nad Nisou zatím řidiči takovou možnost nemají, parkovací automaty tam přijímají jen mince.

V Liberci jsou sice možné i bezhotovostní platby, je ale třeba se registrovat na portálu www.parking.liberec.cz. V Jablonci zase umožňují zaplatit parkování sms nebo pomocí mobilní aplikace SEJF.

Nová zařízení, která platby kartou a mobilní aplikací v České Lípě umožní, by měla být na parkovací automaty nainstalována do konce roku. „Pak bude následovat období, v rámci kterého budeme zařízení testovat, a oceníme všechny podněty občanů k jeho provozu. Zároveň v této době, která bude trvat zhruba měsíc, prosíme občany o shovívavost a trpělivost," doplnil místostarosta Martin Brož (ANO). Dodávku, instalaci a správný provoz zařízení bude mít podle něj na starosti firma WSA doprava a parkování.

Ne vždy máme po ruce mince

„Mnoho z nás již u sebe hotovost nenosí, jsme zvyklí platit mobilním telefonem nebo přes aplikaci. Najít proto kovové mince do parkovacího automatu může být mnohdy problém. Věřím proto, že rozšíření možnosti placení občané uvítají, systém bude pro mnoho lidí rychlejší a pohodlnější. Obsluha parkovacího automatu bude jednoduchá, navíc zůstane i starý způsob placení mincemi a bankovkami pro ty, kteří jsou stále zvyklí nosit u sebe hotovost," řekla starostka Jitka Volfová (ANO).

V centru České Lípy je 19 parkovacích automatů, nejdražší je parkování přímo na náměstí T.G.M., kde za první hodinu řidiči zaplatí 30 korun. Radnice slibuje, že i po doplnění zařízení bude obsluha parkovacích automatů stejně jednoduchá, jako teď. Přibude jen jeden krok navíc. „Na automatu bude nutné zadat registrační značku vozidla, podle které se bude kontrolovat, zda řidič za parkování zaplatil. Lístečky automat vydá jen na vyžádání. Na každém z automatů bude vylepený přehledný návod obsluhy i odkaz ke stažení mobilní aplikace," dodal Brož.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Praha 10

Štítky ČR, automobilová, správa, parkování, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V České Lípě bude možné platit parkování bezkontaktní kartou nebo telefonem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.