Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Lyžaři na silnicích jsou považováni za chodce. Někdy zabírají celý jízdní pruh

Nastávající zima určitě nepotěší každého, sportovce a příznivce zimních sportů však určitě ano. Brzy vyrazí na zasněžené plochy lyžaři, kteří se často pohybují i na pozemních komunikacích. Platí pro ně ale stejná pravidla, jako pro chodce. Policie apeluje, aby zvážili cestu, po níž se pohybují a silnicím se pokud možno z bezpečnostních důvodů vyhnuli.

„Blíží se období, kdy se zejména v horských oblastech našeho kraje objeví sněhová nadílka, nejen na sjezdových a běžeckých tratích, ale také na pozemních komunikacích. Lyžaři občas využívají dobré sněhové podmínky právě i na silnicích, po kterých se pohybují s lyžemi na nohou,“ uvedla Martina Frýdová, preventistka KŘP Libereckého kraje.

To se netýká pouze lyžařů na klasických lyžích, ale i na kolečkových nebo běžkařů, kteří rádi využívají právě silnice. Pro všechny ale platí stejná pravidla; jsou považováni za chodce a musí se řídit danými povinnostmi dle zákona o silničním provozu. „Nejen, že se tito lyžaři pohybují po silnicích vpravo, občas i zabírají celý jízdní pruh. Upozorňujeme veřejnost, že lyžař je v provozu na pozemních komunikacích chodec,“ sdělila Frýdová.

Chodec je mimo jiné také osoba, která tlačí dětský kočárek, táhne sáňky nebo vede jízdní kolo. Pro všechny platí to stejné: využívat chodník či stezku pro chodce. Pokud chybí, mají povinnost držet se u levé krajnice vozovky. „Osoba pohybující se na lyžích, kolečkových bruslích nebo obdobném sportovním vybavení nesmí na chodníku nebo na stezce pro chodce ohrozit ostatní chodce,“ upozornila preventistka. Současně je důležité myslet napovinnost nosit reflexní prvky tak, aby za snížené viditelnosti byl chodec viditelný pro ostatní účastníky provozu.

„Lyžaři (i ti pohybující se na kolečkových lyžích) by si měli uvědomit a zvážit, zda není vhodnější si pro jejich jízdu vybrat trasu tak, aby se vyhýbali pozemním komunikacím, kde mohou ohrožovat ostatní účastníky silničního provozu a přitom může být ohrožena i jejich bezpečnost,“ dodala na závěr Frýdová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Zima, sport, lyže, běžky, doprava, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lyžaři na silnicích jsou považováni za chodce. Někdy zabírají celý jízdní pruh  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.