Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Rada města schválila úpravy nočních autobusů. Liberec vyjdou na milion za rok

Od ledna dojde k úpravě nočních linek MHD v Liberci. Na svém posledním jednání to schválili radní města. Díky úpravám by se cestování nočními linkami mělo výrazně zkrátit, například na Františkov nyní jede 36 minut, od ledna to bude o půl hodinu kratší.

Noční autobusy by se tak měly výrazně zatraktivnit. Letos je totiž během týdne v průměru využije necelých 300 cestujících. O víkendu je zájem až 3,5krát vyšší. Jenže linky jezdily možná až nelogickými trasami, na už zmíněný Františkov se cestující dostali za 36 minut. „Noční spoje nejsou zase až tak využívány občany, ale je to standard velkých měst,“ uvedl náměstek primátora Jiří Šolc (ANO).

Město je tak rušit nechce, i když jsou využívány málo, naopak přicházejí úpravy. Změna tras nočních linek zlepší časovou dostupnost lokalit. Zkrácení tras a rozšíření počtu nočních linek bude atraktivnější pro cestující a výrazně zkrátí dobu cestování. Zkrátí se doba dojezdu i do Pavlovic, kam nyní linka jede 38 minut a od ledna to bude 17 minut.

Změní se i trasy linek a jedna linka přibude. To bude znamenat navýšení počtu ujetých kilometrů o 2 184 kilometrů za rok. „Finanční náklady na provoz nočních linek se celkově zvýší o 117 945 Kč bez DPH ročně. Nově budou tyto náklady za provoz nočních linek MHD v Liberci vycházet na 1 034 105 Kč bez DPH za rok,“ doplnila mluvčí radnice Jana Kodymová.

Pouze do Vratislavic nad Nisou se jízdní doba prodlouží z osmi minut na 16 minut. „To je dáno otočením směru jízdy noční linky, jelikož ze získaných dat vyplývá, že do Doubí a Vesce cestuje více cestujících než do Vratislavic,“ vysvětlila mluvčí.

Linky budou stále vyjíždět vždy v 0:20. Poprvé se změnami vyjedou 2. ledna 2023.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky noční autobusy, liberec, mhd, dpmlj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rada města schválila úpravy nočních autobusů. Liberec vyjdou na milion za rok  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.