Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dodavatelům silničních staveb zaplatí letos Liberecký kraj 40 až 50 milionů korun navíc

Dodavatelům zhruba 20 silničních staveb zaplatí letos Liberecký kraj 40 až 50 milionů korun navíc. Důvodem je zdražení stavebních materiálů – zejména železa – po zahájení války na Ukrajině, které při kalkulování cen projektů nemohli dodavatelé předpokládat. V průměru se navrhovaná výše kompenzací pohybuje kolem deseti procent, přidání ale není plošné, každou zakázku budou krajští radní posuzovat samostatně.

„Vzhledem k tomu, že nárůst cen byl enormní, rozhodli jsme se pro kompenzace, protože hrozilo, že se některé stavby zastaví a my přijdeme také o dotace," řekl náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). Výše kompenzací se podle něj pohybují od dvou do 15 procent. „Celková výše kompenzací je zatím jen hrubý odhad, spočítanou máme jen část, kalkulujeme se čtyřmi položkami  ocel, beton, asfalt a kamenivo. Zásadní je průměrná změna ceny mezi měsícem podání nabídky a realizací," dodal.

Liberecký kraj investuje letos do silničních staveb kolem miliardy korun, velkou část peněz získal ze státních a evropských fondů. „Nechtěli jsme ohrozit podnikatele ve stavebnictví a chtěli jsme dokončit akce, které hrozily zastavením prací, protože firmy nebyly schopné to ufinancovat," řekl Sviták. Navíc podle něj hrozilo, že by kraj v takovém případě mohl přijít o dotace. Kompenzace se kromě jiného týkají rekonstrukce silnice z České Lípy na Kozly, velké rekonstrukce silnice z Mimoně na Mnichovo Hradiště nebo krajské silnice v Jablonci nad Nisou.

Ne ve všech případech bylo ale podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) možné nárůst nákladů řešit kompenzací. To je případ třeba silnice z České Lípy na Dobranov – součástí projektu zhruba za 200 milionů korun měla být rekonstrukce mostu. Nabídka původně počítala s cenou kolem 16 milionů korun, kvůli zdražení železa se ale nakonec zvýšila bezmála na dvojnásobek. Navazující silnice jsou hotové, kraj se teď s dodavatelem dohodl na ukončení smlouvy a na samotnou rekonstrukci mostu vypíše novou soutěž.

Kompenzace se podle Půty týkají jen projektů, kde dodavatelé zpracovávali nabídky ještě před zahájením války na Ukrajině, a týká se to jen věcí, které byly nepředvídatelné. Zvýšené náklady navíc kompenzace kryjí jen částečně. „Je to plně v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek," řekl. Do budoucna kraj počítá s tím, že součástí smluv budou u zakázek, které trvají déle než rok, inflační doložky. Ty umožní zvýšené náklady kompenzovat.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, Ukrajina, silnice, stavby, správa, peníze, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dodavatelům silničních staveb zaplatí letos Liberecký kraj 40 až 50 milionů korun navíc  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.