Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Opozice v Liberci neuspěla s návrhem na dopravu zdarma pro děti v MHD

Opozice v Liberci neuspěla s návrhem na dopravu zdarma pro děti v MHD pro příští půl rok. I z dalších svých návrhů v takzvaném balíčku proti drahotě prosadila jen minimum. Primátor Liberce Jaroslav Zámečník řekl, že už nyní cestování dětí v MHD město výrazně podporuje. U předplatných vícedenních kupónů platí čtvrtinu základního jízdného.

V současnosti máme jízdné zdarma pro děti do šesti let a pro děti do 18 let, respektive pro studenty, máme zlevněné jízdné, které měsíčně je 132 korun. Přitom reálné náklady na takovou jízdenku se pohybují kolem 500 až 600 korun, to znamená už jenom dotace, kterou město poskytuje, je výraznou podporou," řekl primátor.

Podle jeho statutární náměstkyně Šárky Prachařové (ANO) se rozhodli pro variantu podpořit všechny cestující MHD, a to tím, že ceny jízdného nebude město příští rok zvyšovat. To zároveň znamená zvýšení příspěvku radnice dopravnímu podniku z letošních 349 milionů na 478 milionů. „My jsme přistoupili k tomu, že nezdražujeme dopravu pro všechny cílové skupiny. To nám připadá více fér," řekla Prachařová.

Opoziční LOL neuspěl ani s opakovaným návrhem na zlevnění ročního kuponu pro ty, kteří si ho nemohou dovolit zaplatit jednorázově. Opoziční strana také neúspěšně prosazovala to, aby byly obědy zdarma pro víc dětí než jen pro ty z domácností v hmotné nouzi. „Neprošlo půlroční jízdné zdarma pro děti do 15 let, ani v minimální verzi pro děti z rodin, které mají nárok na příspěvek na bydlení. Neprošla ani možnost nakoupit celoroční lítačku na splátky. U obědů zdarma prošla jen slabší varianta, protože děti z domácností v hmotné nouzi je zhruba desetkrát méně oproti dětem z domácností pobírajících příspěvek na bydlení. Navíc už mohou mít obědy zdarma dávno díky celostátním programům, jen město nedokázalo přimět ředitele škol a školek, aby do nich potřebné děti přihlásili," řekl předseda opozičního zastupitelského klubu Liberec otevřený lidem (LOL) Jindřich Felcman

LOL také chtěl, aby město vedlo informační kampaň a aktivně pomáhalo lidem s vyřizováním sociálních dávek, zejména na bydlení. „Příspěvky na bydlení jsou totiž momentálně klíčové dávky, které pomohou lidem zaplatit drahé energie a nespadnout během zimy do dluhové pasti," řekla zastupitelka Anna Kšírová (LOL). I s tímto návrhem uspěla opozice jen částečně, zastupitelé ve čtvrtek schválili, že město povede osvětovou kampaň ohledně již existujících dávek.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, správa, MHD, sociální, Liberec, děti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opozice v Liberci neuspěla s návrhem na dopravu zdarma pro děti v MHD  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.