Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Silnice 35 z Turnova na Jičín by se měla začít stavět nejpozději v roce 2029

Nová silnice 35 z Turnova na Jičín by se měla začít stavět nejpozději v roce 2029, řekl turnovský starosta Tomáš Hocke (Nezávislý blok). O podobě a trase silnice přes Český ráj, která by měla v budoucnu zlepšit a zrychlit spojení z Libereckého do sousedního Královéhradeckého kraje, se diskutuje déle než 20 let. Průtahy a odklady jsou ale podle starosty ku prospěchu věci, silnice se díky tomu posunula do podoby, která je výrazně přátelštější ke krajině.

Původně byla v plánu čtyřproudá dálnice, vzhledem k intenzitě dopravy by ale nakonec měla mít silnice jen střídavě třetí pruh. „Je to komunikace, která zásadním způsobem ovlivní město Turnov a vlastně celý region Českého ráje a měla by navázat na komunikaci, která dorazí do Úlibic, tedy do blízkosti Jičína v roce 2028 a je stavěna z Hradce Králové. Je pro nás velmi důležité, aby se na téhle komunikaci dál pracovalo a nejen na ní, ale především na přivaděči Žernov - Zelený háj, který je spojen s touto komunikací," doplnil Hocke.

„Přivaděč Žernov - Zelený háj významně odlehčí dopravě v centru Turnova a ve všech obcích, kterými teď procházejí alternativní trasy směrem na Lomnicko, Jilemnicko nebo Semilsko. Je to také důležité z pohledu zásobování stavby. Předpokládáme, že by v prvním pololetí letošního roku mohlo proběhnout veřejné projednání," doplnil liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Přivaděč se podle něj zavázalo vyprojektovat a postavit ŘSD.

Přeložka silnice 35 mezi Turnovem a Úlibicemi by měla zlepšit a zrychlit spojení z Libereckého do sousedního Královéhradeckého a dál do Pardubického a Jihomoravského kraje a odvést tranzitní dopravu z obcí. Trasy byly původně tři, vybrána byla takzvaná severní, která z velké části kopíruje současnou silnici. Podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) má už stavba přeložky platný posudek vlivu na životní prostředí EIA, prošla schválením centrální komise a nyní se dopracovává technická studie. Na navazující přivaděč do Semil zpracovávají dokumentaci pro EIA.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Turnov

Štítky ČR, silnice, stavby, správa, Turnov, Liberecký, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jirka Bouma

Zásadní a hodně důležitá silnice a oni to budou stavět takhle pozdě ? Všude jinde probíhají stavby a tady u této zásadní silnice si počkáme na rok 2029 ? To je fakt skvělá zpráva.....plno z nás bude mít mezitím vousy až do Prahy...........

Úterý, 17. ledna 2023, 23:11Odpovědět

Silnice 35 z Turnova na Jičín by se měla začít stavět nejpozději v roce 2029  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.