Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Silničáři uzavřeli pro kamiony cestu z Tanvaldu na Harrachov. Sníh komplikuje dopravu i jinde v kraji

Silničáři v Libereckém kraji uzavřeli kvůli intenzivnímu sněžení v 11:00 hodin pro nákladní vozy nad 3,5 tuny silnici 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál na hraniční přechod s Polskem. Autobusy a osobní vozy tudy projedou. Omezení by zatím mělo platit do úterních 10:00, v závislosti na sjízdnosti vozovky pro nákladní vozidla a vývoji počasí může být ale termín uzavírky změněn.

V návaznosti na toto opatření bylo aktivováno veškeré dopravní značení s výše uvedeným omezením, na jeho dodržování bude dohlížet Policie ČR a následně firma CMS – TOP. sdělil dnes ČTK Ondřej Svoboda ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti.

„Doporučená alternativní trasa pro nákladní vozidla je přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou na silnici 35. Apelujeme na řidiče nákladních vozidel, aby v době uzavírky využili alternativní trasu a nepokoušeli se projet uzavřeným úsekem," zdůraznil Ondřej Svoboda ze společnosti Silnice LK. Sněžení a také silný vítr očekávají meteorologové v Libereckém kraji až do středy, v polohách nad 600 metrů se mohou tvořit sněhové jazyky a nad 800 metry i závěje.

Osmnáctikilometrový úsek silnice z Tanvaldu na Harrachov se v posledních letech pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů uzavírá při každém silnějším sněžení. K zablokování silnice tam stačí jediný uvízlý kamion. Na uzavření tahu do Polska přes Krkonoše upozorňuje proměnné dopravní značení, do jehož vybudování investovalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) přes deset milionů korun. Na značky motoristé narazí na hlavních tazích už v Příšovicích, Jablonci nad Nisou nebo Vratislavicích.

Na Liberecku zatím zůstávají pro těžká nákladní auta nad šest tun uzavřené také dvě silnice na Liberecku. Neprůjezdná je pro kamiony silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo z Mníšku na Raspenavu a Hejnice. Řidiči musí využít silnici 13 přes Frýdlant. V pátek silničáři kvůli problémům se sjízdností uzavřeli pro kamiony také silnici třetí třídy z Rynoltic do Hrádku nad Nisou. Do Hrádku musí řidiči kamionů po hlavní silnici 13 a 35 přes Bílý Kostel, kde se solí. Obě uzavřené komunikace leží v chráněné oblasti, kde silničáři solit nemohou.

Policisté apelují na řidiče, aby nepodcenili cestu a vybavení vozu. „Všichni řidiči by měli být připraveni na náhlou změnu počasí a přizpůsobit tomu způsob jízdy. Doporučujeme kvalitní zimní výbavu, tedy zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku, při cestách do hor dostatek pohonných hmot, sněhové řetězy, lopatu a podobně," doporučuje mluvčí Policie ČR Dagmar Sochorová.

V Libereckém kraji mrzne, teploty klesají až k minus pěti stupňům Celsia. Vítr fouká hlavně na Českolipsku a ve Frýdlantském výběžku, v nárazech přesahuje i 50 kilometrů v hodině. V kraji se objevují sněhové přeháňky, zbytky sněhu leží v kraji i na hlavních tazích a vozovky mohou klouzat, místy se tvoří sněhové jazyky, silničáři proto doporučují zvýšenou opatrnost. Obezřetní by měli být motoristé i na silnicích nižších tříd, kde je zledovatělá vrstva ujetého sněhu.

Většinou je v kraji oblačno až zataženo nízkou oblačností a na většině míst to podle meteorologů vydrží celý den. Teploty přes den vystoupají až ke čtyřem stupňům, na horách bude mrznout po celý den.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michael Daněk

Štítky ČR, počasí, silnice, sjízdnost, Liberecký, 2.VERZE

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silničáři uzavřeli pro kamiony cestu z Tanvaldu na Harrachov. Sníh komplikuje dopravu i jinde v kraji  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.