Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Sněžení a silný nárazový vítr zkomplikovaly dopravu v Libereckém kraji

, aktualizováno 3. února 2023, 17:22

Sněžení a silný nárazový vítr zkomplikovaly dopravu v Libereckém kraji. Hasiči jen za odpoledne vyjížděli k zhruba 40 událostem, kdy odklízeli popadané stromy či zlámané větve. Zhruba polovina zásahů je hlášena na Liberecku, uvedli hasiči na twitteru. Popadané stromy v podvečer zastavily provoz na třech železničních tratích ve Frýdlantském výběžku a také na Semilsku, informovala Správa železnic.

Do spadlého stromu najel osobní vlak na trati mezi Višňovou a Frýdlantem. "Bylo to ale bez zranění," řekla ČTK mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová. Nepodařilo se tam zajistit náhradní dopravu, cestující tam musí počkat, až bude provoz obnoven. Podle Dušana Gavendy ze Správy železnic byl poškozený jen vlak. Přerušení provozu se dotklo také navazujícího úseku z Raspenavy do Bílého Potoka pod Smrkem. Přerušený je kvůli spadlému stromu také provoz na trati mezi stanicemi Košťálov a Semily na Semilsku.

Spadlé stromy od rána komplikovaly i provoz na silnicích včetně hlavních tahů. "Dopoledne byla kvůli spadlému stromu omezená doprava na silnici 10 z Líšného na Železný Brod, podobné komplikace jsme ráno zaznamenali i v Libštátu u Semil," řekl ČTK krajský policejní mluvčí Vojtěch Robovský. Spadlý strom odklízeli hasiči také na silnici 9 u Jestřebí na Českolipsku nebo u Českého Dubu na Liberecku.

Kvůli počasí uzavřeli už ráno silničáři pro nákladní auta nad 3,5 tuny silnici 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Omezení by mělo skončit v sobotu v 06:00. Podle stavu sjízdnosti a vývoje počasí může být termín uzavírky změněn, sdělil Ondřej Svoboda ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti. Během dne se situace zklidnila, v nížinách prší, v horských oblastech se ale stále objevují sněhové přeháňky a zesiluje vítr.

Úsek silnice I/10 z Tanvaldu do Harrachova se uzavírá při každém silnějším sněžení. K zablokování silnice tam stačí jediný uvízlý kamion. Naposledy na ni nákladní auta nesměla od středečního do čtvrtečního dopoledne. Na uzavírku upozorňuje dopravní značení, na které motoristé narazí na hlavních tazích už v Příšovicích, Jablonci nad Nisou nebo Vratislavicích. Doporučená alternativní trasa pro nákladní vozidla vede po silnici 35 přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou.

Hlavní tahy v kraji jsou většinou holé a mokré, v horských oblastech ale leží i na silnicích první třídy zbytky rozbředlého sněhu, které mohou klouzat. Problémy mohou mít hlavně kamiony ve stoupáních. Odklízení sněhu podle ředitele Silnic LK Petra Správky navíc komplikuje vítr, který vozovky po průjezdu pluhu znovu zafoukává. Motoristé by měli být obezřetní i na silnicích nižších tříd, v Jizerských horách a Krkonoších na nich leží vrstva ujetého sněhu. Do nejvyšších poloh doporučuje Správka přibalit sněhové řetězy a lopatu.

Policie v kraji řešila od dnešního rána zhruba dvě desítky nehod, podle mluvčího Robovského se obešly bez vážnějších zranění. Kvůli sněhu jsou pro těžké kamiony nad šest tun na Liberecku stále uzavřené silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo z Mníšku na Raspenavu a z Rynoltic na Hrádek nad Nisou. Vedou chráněnou oblastí a nelze tam solit, řidiči tak musí využít silnice 13 a 35, které se udržují chemicky. Zcela uzavřená je pro dopravu silnice z Albrechtic do Vítkova. Jde o úsek, který se v zimě neudržuje, silnice je zavátá, sníh a vítr navíc lámou větve stromů v aleji.

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vydrží dnes v Libereckém kraji zatažená obloha s přeháňkami až do večera, v horách musí motoristé počítat se sněžením. Podobné počasí čekají i v sobotu. Foukat bude západní až severozápadní vítr, který může v nárazech přesahovat rychlost 70 kilometrů v hodině, na hřebenech Krkonoš téměř 110 kilometrů za hodinu.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS LK

Štítky ČR, počasí, silnice, sjízdnost, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sněžení a silný nárazový vítr zkomplikovaly dopravu v Libereckém kraji  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.