Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberecký kraj chce jednat o dalším rozšíření úseků silnic, na kterých se solí

Liberecký kraj chce jednat o dalším rozšíření úseků silnic, kde se bude v zimě solit. Zejména v horách je při sněžení a výkyvech teplot obtížné udržet silnice ve sjízdném stavu, řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). Velké problémy to působí zejména při zajištění autobusového spojení. V minulých dnech se autobusy na některá místa vůbec nedostaly, některé havarovaly, jiné zapadly a museli je vyprošťovat.

„Budeme se snažit o to, aby se v některých okruzích doplnily úseky se solením, protože při tom stávajícím provozu v horských oblastech nejde zajistit sjízdnost odpovídajícím způsobem," doplnil Sviták. Problémy byly podle něj zejména u Vítkovic v Krkonoších, v Pasekách nad Jizerou nebo Velkých Hamrech. Při sněžení a vichřici v závěru minulého týdne se ale autobusy nedostaly ani na Smědavu, do Horních Míseček nebo Víchové nad Jizerou.

Loni se podařilo zahrnout do chemické údržby silnici do Vysokého nad Jizerou. „Představovali jsme si, že letos stejně vylepšíme údržbu na Paseky nad Jizerou a Velké Hamry, obce ale vydaly nesouhlasné stanovisko," řekl ředitel krajské správy silnic Jan Růžička. Problémy jsou podle něj také například v Krkonoších. „Třeba Horní Mísečky vzhledem k tomu, jak jsou v zimě exponované, by si solit zasloužily, ale tam je to neprůchodné, i když starostové obcí Vítkovice nebo Benecko by to chtěli, tak KRNAP v tomhle drží nekompromisní stanovisko," dodal.

„Vzhledem k tomu, že v Rakousku a Švýcarsku se solí všude, tak někdy tomu odporu k solení nerozumím," doplnil Sviták. Úseků, které se v zimě solí, v Libereckém kraji s každým rokem přibývá. Letos v zimě mohou silničáři sůl používat při údržbě 856 kilometrů silnic druhých a třetích tříd, což je zhruba 42 procent krajských komunikací. Ještě před deseti lety se v kraji solilo méně než 600 kilometrů krajských silnic. Zcela bez údržby tuto zimu zůstalo 57 kilometrů, zbylých 1123 kilometrů krajských silnic se sype drtí nebo pískem. Malá část těchto komunikací se jen pluhuje a frézuje.

Liberecký kraj je z velké části horskou a podhorskou oblastí, která je na zimní údržbu náročná a proto drahá. V posledních 14 letech stála zimní údržba v kraji v průměru 119 milionů korun ročně. Nejdražší byla zima 2012/2013, kdy údržba přišla krajskou kasu na 153,6 milionu. I minulá zima, kdy kraj za udržení sjízdnosti na svých silnicích zaplatil bezmála 127,3 milionu korun, patřila k těm dražším. Nejlevnější byla zima 2013/2014, kdy kraj za zimní údržbu svých komunikací zaplatil necelých 74,8 milionu korun.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Silnice LK

Štítky silnice, počasí, správa, sjízdnost, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj chce jednat o dalším rozšíření úseků silnic, na kterých se solí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.