Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Za loňské chyby vyměřil Liberecký kraj autobusovým dopravcům pokuty tři miliony korun

Pokuty dohromady za 2,947 milionu korun vyměřil krajský koordinátor dopravy v Libereckém kraji Korid LK autobusovým dopravcům za neodjetí spojů, nedodržení jízdních řádů a kvality služeb v loňském roce. Ve srovnání s rokem 2021 jsou pokuty více než dvojnásobné, tehdy byly vyměřeny sankce za 1,245 milionu korun. Mezi nejzávažnější pochybení patří podle Koridu LK neodjetí spojů, což trápilo zejména Českolipsko, kde v prvních dnech roku nevyjely některé autobusy ČSAD Liberec.

Krajská společnost ČSAD Liberec převzala zajištění dopravy na Českolipsku se změnou jízdních řádů v polovině prosince 2021. Od začátku se potýkala s nedostatkem řidičů, situaci navíc zkomplikovala vysoká nemocnost zaviněná koronavirovou pandemií. Během několika dnů se ale problém podařilo vyřešit, podle předsedy představenstva ČSAD Liberec Martina Bobka tam dopravce přesunul posily z Liberce, pomohli také tři řidiči konkurenční společnosti BusLine a několik externích řidičů včetně důchodců.

Podle dat centrálního dispečinku integrované dopravy Libereckého kraje (IDOL) bylo na loňský rok naplánováno 754.423 spojů, autobusy neodjely jen 120 spojů. Nejčastější příčinou byla porucha vozidla nebo nehoda. Podle dat dispečinku se také v 933 případech autobusy zpozdily o tolerované dvě minuty a víc, 662 autobusů mělo zpoždění delší než deset minut. Ve zhruba jednom procentu případů nedodržel dopravce nasazení nasmlouvaného bezbariérového vozu.

„Na základě dat z Centrálního dispečinku IDOL byly uděleny sankce dopravcům, výši pokuty mohou ale ještě rozporovat. Naším cílem ale pochopitelně není udělit co nejvíc pokut, ale ve spolupráci s dopravci zlepšovat kvalitu veřejné dopravy," řekl jednatel Koridu LK Otto Pospíšil. Podle něj se prověřuje kvalita také přímo v autobusech, loni jich dispečeři a revizoři zkontrolovali 356. Nejčastějším prohřeškem byla nefunkčnost informačních panelů.

„Pro Liberecký kraj je důležité vědět, na kolik naši dopravci naplňují standardy veřejné dopravy a jak spolehlivá veřejná doprava je. Data, která zpracovává Korid LK, nám ukazují, že veřejná doprava spolehlivá je, i když občasným problémům se samozřejmě vyhnout nelze," doplnil náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). Pokud mají cestující vlastní náměty, postřehy či stížnosti, mohou se obrátit e-mailem na info@korid.cz, dispečink mohou kontaktovat i telefonicky na 704 702 000. Mimořádnosti z provozu zveřejňuje Korid LK na twitteru.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, automobilová, správa, pokuta, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za loňské chyby vyměřil Liberecký kraj autobusovým dopravcům pokuty tři miliony korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.