Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberec zkusí vyřešit parkování na sídlištích s pomocí chytré technologie

Liberec bude v nadnárodním evropském projektu zkoušet za pomocí chytrých technologií, jak by bylo možné vyřešit problém s nedostatkem míst pro parkování na sídlištích. Město na tento projekt získalo dotaci 200.000 eur, přibližně 4,8 milionu korun.

„Město je součástí mezinárodního konsorcia a přímým partnerem je tady pro nás ČVUT. A smyslem projektu je navrhnout a testovat možná řešení rezidentního parkování na vybraných sídlištích i za pomocí zapojení smart technologií," uvedla náměstkyně primátora pro strategický rozvoj a dotace Šárka Prachařová (ANO).
Podle ní je ale projekt teprve na začátku a vybrané zatím není ani sídliště, kde se bude testování odehrávat.

Na nedostatek míst pro parkování si stěžují obyvatelé většiny sídlišť v Liberci. Před několika lety to chtěla radnice vyřešit zřízením modrých placených zón, po kritice od části obyvatel sídlišť od tohoto záměru upustila. Od minulého roku má radnice zpracovanou pilotní studii ohledně možného zvýšení počtu míst pro parkování na pěti ze zhruba 60 libereckých sídlišť. Obdobné studie chce město vytvořit i pro další sídliště. Pilotní byla vytvořená pro sídliště Doubí, Gagarinova, Staré Rochlice a sídliště Kašparova a Jeřmanická ve Vesci. Na nich je k dispozici 1200 parkovacích míst, podle studie by jich mohlo být o 450 více. Volná místa hledali autoři studie ve spolupráci s místními obyvateli, kdy většina se shodla na tom, že další parkoviště nechtějí na úkor zeleně. Reálně nová místa k parkování na těchto sídlištích vzniknou zřejmě nejdřív v příštím roce.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, správa, automobilová, parkování, Liberec, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec zkusí vyřešit parkování na sídlištích s pomocí chytré technologie  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.