Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V muzeu zrestaurují plakáty od Lautreca či Hynaise a opraví věžní hodiny

Severočeské muzeum v Liberci chystá restaurování cenných sbírkových předmětů. Konkrétně jde o historické plakáty, necesér maršála Radeckého a hodinový stroj věžních hodin. Za obnovu těchto exponátů zaplatí celkem 600 tisíc korun.

„Restaurátorské práce v libereckém muzeu navazují na první etapu péče o exponáty, která probíhala v květnu roku 2017. Její součástí byl průzkum a vytipování památek vhodných pro obnovu. Pro realizaci projektu byly následně vybrány tři exponáty,“ dodala Radka Loučková Kotasová, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování.

Práce jsou rozděleny do tří projektů. Prvním je postupné restaurování historických plakátů od Muchy, Hynaise či Lautreca, které se poté stanou součástí nové expozice. Jejich obnova vyjde na 115 tisíc korun.

Druhým exponátem je obnova hodinového stroje věžních hodin. Ty byly vyrobeny v roce 1898. „Hodinový stroj bude zrestaurován za účelem vystavení ve vstupní hale Severočeského muzea v Liberci,“ upřesnila mluvčí úřadu Markéta Žitná. Stroj by pak měl být normálně funkční. Cena se vyšplhá na 200 tisíc.

Posledním předmětem projektu obnovy sbírkových exponátu libereckého muzea je restaurování neceséru, tedy cestovního kufříku s toaletními potřebami maršála Václava Radeckého z Radče. Ten se skládá ze 72 kusů předmětů z různých materiálů. „Restaurátorský zásah bude směřovat k navrácení všech artefaktů na původní místa uvnitř kufříku. Předpokládané výdaje pro obnovu jsou 302 tisíc korun,“ uzavřela mluvčí.

Autoři | Foto

Štítky Severočeské muzeum, Liberec, sbírky, plakát, muzeum, exponát, Severočeské muzeum v Liberci, Radka Loučková Kotasová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V muzeu zrestaurují plakáty od Lautreca či Hynaise a opraví věžní hodiny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.