Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Liberci začala výstava malíře Ludvíka Kuby, galerie ale musí v pondělí zavřít

V Oblastní galerii v Liberci začala průřezová výstava tvorby malíře Ludvíka Kuby, který byl ovlivněný impresionismem a secesí. Prostřednictvím obrazů s tématikou Lužických Srbů je spojená s další novou expozicí, v níž představuje svá díla lužickosrbská umělkyně Maja Nagelová. Obě výstavy ale mohou návštěvníci vidět jen do neděle. Od pondělí bude galerie v důsledku vládního protikoronavirového nařízení dočasně uzavřená. Zatím na 14 dnů. Obě výstavy by měly trvat do konce listopadu, řekl ředitel galerie Jan Randáček.

Kuba, který žil v letech 1863 až 1956, je v českém umění považovaný za solitéra a jeho tvorba se na výstavách objevuje zřídka. „Je to průřezová výstava, máme tady krásné exponáty z celé jeho tvorby. Výraznou kolekci ze soukromých sbírek, která je doplněná exkluzivními zápůjčkami z Národní galerie, Národního muzea a máme tady i výjimečné dílo zapůjčené z městského úřadu v Poděbradech," uvedla kurátorka galerie Zuzana Štěpanovičová. Obraz nazvaný Z mé domácnosti patří k největším malbám, které Kuba vytvořil. Dílo je součástí výzdoby obřadní síně. Kuba obraz namaloval při pobytu ve Vídni. Podle Štěpanovičové je na obraze zachyceno to, čemu se dnes říká secesní intimismus. „To znamená, že maloval výjevy ze svého rodinného života," dodala.

Na výstavě je asi 40 obrazů, za jeden z nejvzácnějších považuje kurátorka obraz dívky se svíčkou. „Je z mnichovského období, kde studoval, pobyl tam téměř osm let. A na obraze je model, který představuje Kuba ve zvláštní světelné inscenaci," uvedla Štěpanovičová. Sílu obrazu umocňuje sousední, který zachycuje ateliér a malíře, kterým sedí jako model dívka se svíčkou.

Výstava připomíná, že se Kuba ve své tvorbě věnoval i Lužickým Srbům. „Vytvořil totiž více než 50 portrétů, zejména lužickosrbských nevěst, ale i dalších," uvedla Štěpanovičová. Kolekci podle ní vlastní Národní muzeum, které do Liberce zapůjčilo šest obrazů. Současně galerie vystavuje i malířské dílo a autorské filmy Nagelové, které patří mezi nejvýznamnější současné umělce Lužických Srbů.

Kdo chce ale výstavy vidět, musí do galerie přijít do neděle. Pak se dočasně kvůli protikoronavirovým opatření uzavře. „Rezignovaně to přijímám, letošní rok je špatný. Měsíčně máme třetinu, maximálně polovinu návštěvníků standardního roku," uvedl ředitel galerie. V posledních letech se podle něj nestalo, aby za měsíc přišlo méně než 2000 návštěvníků. S příchodem koronavirové pandemie ale tuto hranici galerie nepřekročila ani jednou. Paradoxně finančně ale galerie ztrátová není. „Spoustu služeb jsme neobjednávali. Úspory jsou na úklidu, ostraze, že by mě to ale těšilo, se nedá říci," dodal Randáček.

Autoři | Foto Archiv Galerie

Štítky výtvarné umění, koronavirus, Liberec, Ludvík Kuba, výstava, galerie, malíř, Kuba, Národní muzeum, secese, Národní galerie v Praze, Vídeň, Poděbrady

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci začala výstava malíře Ludvíka Kuby, galerie ale musí v pondělí zavřít  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.