Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hrad Grabštejn má po sedmi letech novou kastelánku

Příhraniční hrad Grabštejn u Hrádku nad Nisou má po sedmi letech novou kastelánku. Ivu Bártovou od listopadu nahradila její dosavadní zástupkyně Věra Ozogánová, informovala mluvčí Územní památkové správy (ÚPS) na Sychrově Lucie Bidlasová.

Bártová bude mít ve správě od příští sezony větší památkový objekt v sousedním Královéhradeckém kraji. „A tak se v současné době věnuje poznávání a inventuře na zámku v Náchodě, který od 1. března povede," uvedl ředitel ÚPS na Sychrově Miloš Kadlec, pod který spadají státní hrady a zámky v Libereckém, hradeckém a Pardubickém kraji. Za působení Bártová návštěvnost Grabštejna stoupla o několik tisíc lidí, loni měl hrad rekordních 22 699 návštěvníků.

Jde o druhou letošní změnu na hradech a zámcích v Libereckém kraji. Od července na zámku v Zákupech vystřídal Vladimír Tregl po sedmi letech Petra Weisse, který se stal kastelánem na zámku v Litomyšli.

Ozogánová na Grabštejně před lety působila jako průvodkyně i pokladní a letos se na hrad po mateřské dovolené vrátila. Do budoucna se chce zaměřit na užší spolupráci hradu se školami. „Má předchůdkyně zavedla na hradě dětské prohlídky a ty se velmi osvědčily, tuto tradici bych chtěla ještě rozšířit," uvedla. Zároveň by chtěla nabídnout prohlídky zaměřené na starší historii hradu. „Uvažuji o prohlídkách zaměřených na období gotiky, zatím pouze příležitostně, ve vybraných termínech, vše bude odvislé od zájmu návštěvníků," dodala Ozogánová.

Vzhledem k letošnímu předčasnému ukončení sezony, kdy se nepočítá ani s adventními akcemi, začal generální úklid hradu už nyní.

Hrad Grabštejn

První zmínky o hradu Grabštejn na strmém ostrohu nedaleko údolí Lužické Nisy pocházejí ze 13. století. Gotický hrad dal v 16. století přestavět zemský rada a místokancléř Jiří Mehl ze Střelic na velkolepé renesanční sídlo. Posledními vlastníky byli Clam-Gallasové, kteří hrad získali v roce 1704. Postarali se o přestavbu dolního předhradí, tak vznikl Nový zámek. Po druhé světové válce převzal Grabštejn stát a od poloviny minulého století až do roku 1989 v něm působila armáda. Dnes jí patří jen někdejší Nový zámek, hrad je přístupný veřejnosti. Původně hrozilo, že se hrad po odchodu armády promění ve zříceninu. Záchrana ruiny stála kolem 100 milionů korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto NPÚ

Štítky památky, Grabštejn, kastelánka, hrad, zámek, Sychrov, Hrádek nad Nisou, Liberecký kraj, Petr Weiss, druhá světová válka, Královéhradecký kraj, Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrad Grabštejn má po sedmi letech novou kastelánku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.