Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Oprátka několikanásobného vraha, upíři a rakve. Výstava v Turnově přibližuje smrt v Pojizeří

Muzea a galerie asi zůstanou ještě nějakou dobu zavřené. Přesto do nich můžete občas nahlédnout, třeba jako právě nyní do toho v Turnově. Muzeum Českého ráje připravilo výstavu s názvem Na poslední cestě a provede vás po ní online.

Víte, že nejstarší nálezy lidských ostatků v oblasti Českého ráje pochází z doby 8 000 let před naším letopočtem? Nebo kde byla a jak vypadala turnovská šibenice? To se dozvíte právě na již zmiňované výstavě, která vás provede tradicemi a zvyky souvisejícími se smrtí a pohřbíváním napříč staletími.

Díky videím můžete nejen nahlédnout do prostor muzea ale také se společně s kurátory výstavy dozvědět něco z archeologie, historie nebo spiritismu a mýtů, kterých je kolem smrti a záhrobí přeci jen dost. První část výstavy Smrt a pohřby v Pojizeří napříč staletími vás provedou, jak název napovídá, časovou osou od pravěku až po novověk. „Například v době bronzové se nám objevují první důkazy o spalování nebožtíků,“ komentuje ředitel muzea Jan Prostředník.

Podle dalšího z kurátorů Jiřího Sajbta pak období středověku nejvíce poznamenal příchod křesťanství. „Příchod křesťanství přinesl i specifické pohřební rituály. Určité prvky starších lidových tradic ale přetrvaly až do novověku,“ uvádí Sajbt.

EXPONÁT MĚSÍCE BŘEZNA – OPRÁTKA JOSEFA KÖGLERA Představíme Vám další top exponát z našich sbírek. Tentokrát se jedná o...

Zveřejnil(a) Muzeum Českého ráje v Turnově dne Pondělí 1. března 2021
Autorům výstavy se podařilo lokalizovat umístění naprosté většiny šibenic v severočeském regionu.

Lámání v kole a šibenice

Asi tou nejatraktivnější částí výstavy ale bude druhá polovina s názvem Zločin, trest a záhrobí. Ta se věnuje útrpnému právu, šibenicím nebo třeba lámání v kole. Jedním z exponátů je navíc právě takové kolo. „Trest smrti oběšením byl od středověku obvyklým trest za krádeže. Díky tomu, že krádeže byly pokud ne nejčastější, tak rozhodně jedním z nejčastějších deliktů, bylo oběšení nejpoužívanějším hrdelním trestem. Jeho vysoká obliba spočívala i v jeho demonstrativní funkci. I když se i uťaté hlavy setnutých kolikrát nechávaly dlouho veřejnosti na očích nasazené na železné pruty (takzvaně rožně), taktéž odsouzenci lámaní kolem se po provedení exekuce do popravčích kol vplétali, aby byli následně vyzdviženi do výše, a tak dlouhou dobu ponecháni, oběšenci visící na šibenici, dokud se jejich těla nezačala rozpadat, byli typickou ukázkou fungování a uplatňování hrdelního práva v lokalitě,“ uvádí autoři výstavy na facebooku muzea.

Dále zde návštěvníci uvidí například justiční nebo popravčí meč. Mystičtější část výstavy je pak věnována například upírům nebo spiritismu. „Jeho velké rozšíření nastalo v první polovině dvacátého století. Zřejmě to má spojitost s první světovou válkou, kdy spousta mužů z měst a vesnic zemřela a pozůstalí neměli možnost se s nimi rozloučit, tak hledali jiné alternativy,“ dodává Prostředník.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Muzeum Českého ráje Turnov

Štítky Turnov, muzeum, Muzeum Českého ráje, výstava, smrt, Pojizeří, exponát, Český ráj, rakev, první světová válka, vrah, Facebook, Muzeum Českého ráje v Turnově

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprátka několikanásobného vraha, upíři a rakve. Výstava v Turnově přibližuje smrt v Pojizeří  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.