Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Knihu roku ovládla poezie. Vyhrál Pavel Novotný se svými Zápisky z garsonky

Letošní ročník soutěže Kniha roku Libereckého kraje vyhrál Pavel Novotný s poetickým cyklem Zápisky z garsonky. Tato kniha letos získala i cenu Magnesia Litera za poezii.

Ve čtvrtém ročníku krajské soutěže porota vybírala v beletrii a poezii ze sedmi regionálních titulů. „To, že ve společné kategorii má ocenění kniha poezie, je unikát," uvedla při  vyhlášení náměstkyně hejtmana pro kulturu Květa Vinklátová. Svůj poetický cyklus umístil Novotný do garsonky, kterou obývá malý chlapec spolu se svou invalidní matkou a která je plná knih, gramodesek a matčiných svobodomyslných přátel.

Ocenění se dočkal i ranhojič, požár nebo Heřmanice

Při vyhlášení v krajské knihovně bylo oceněno dalších sedm titulů. Kniha Požár města Česká Lípa 1820 uspěla mezi odbornými a populárně naučnými publikacemi, nejlepší krajskou knihou pro děti se stala publikace o známém jizerskohorském ranhojiči Doktor Kittel a nejlepší uměleckou monografií a výtvarnou publikací je titul Jakob Schmeissner.

Čtenáři v internetovém hlasování za nejlepší dílo vybrali knihu Heřmanice v čase - Tady jsme doma!. Porota letos udělila i dvě zvláštní ceny, a to knihám Liberec a také Humor Němců Jizerských hor. V nově vyhlášené kategorii zaměřené na publikace o obcích uspěla kniha Pěnčín, život mezi Ještědem a Jizerou.

Zvláštní cenu za mimořádný přínos v oblasti literatury obdržela bývalá ředitelka knihovny Věra Vohlídalová, která se před více než 20 lety zasloužila o vybudování současné budovy knihovny nazývané také Stavba smíření. Podle Vinklátové také Vohlídalová zásadním způsobem udala směr, kterým se krajská knihovna dodnes ubírá. „Byl a stále je to obdivuhodný vizionářský a nadčasový čin a přístup," dodala náměstkyně hejtmana.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky literatura, správa, soutěž, Liberecký, kniha, Pavel Novotný, byt, knihovna, Liberecký kraj, Květa Vinklátová, Magnesia Litera, Věra Vohlídalová, Heřmanice, Jakob Schmeissner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Knihu roku ovládla poezie. Vyhrál Pavel Novotný se svými Zápisky z garsonky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.