Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Co si přečíst o prázdninách? Knihy roku Libereckého kraje

Knihy o městech, obcích či horách nad nimi jsou mezi českými čtenáři jedny z nejoblíbenějších. Léto je navíc obdobím, kdy po knize sáhneme častěji než v jiném období roku. Proč tedy nesáhnout po knihách, které jsou s Libereckým krajem spjaté a navíc si odnesly cenu Kniha roku Libereckého kraje?

Vítěze známe od 29. června. „Čtvrtý ročník soutěže svedl dohromady silnou sestavu, řečeno sportovní terminologií. Význam oceněných knih přesahuje hranice kraje. Všech sedm titulů a dvě knihy související mohou inspirovat laické i odborné čtenáře, autory i autorky, vydavatele i starost(k)y obcí, měst a městeček z celé České republiky,“ myslí si knihkupec Martin Fryč.

Podle něj jsou regionální knihy oblíbené stejně jako Harry Potter nebo Jo Nesbo. „Lidé chtějí vědět, jaké bylo dříve jejich město nebo obec. Zajímají je knihy, které propojují minulost a současnost. Ale protože každý kraj má ty své nejoblíbenější knihy, v celostátních žebříčcích oblíbenosti je nenajdeme. Když ale vezmeme regionální literaturu jako celek, tak uvidíme, že patří k nejdůležitějším na knižním trhu,“ dodává Fryč, jeden z porotců a majitel Knihkupectví Fryč, které soutěž i nominované knihy podporuje a propaguje od počátku.

Jak napsat knihu o městě nebo obci? 

Všechny oceněné knihy se zabývají místy se silným geniem loci. Pojednávají o městech, obcích nebo krajinách s mimořádnou historií. U některých oceněných knih je hlavním tématem konkrétní událost (Požár města Česká Lípa), u jiných osobnost (Doktor Kittel) nebo poetické vzpomínky (Zápisky z garsonky). Všechny knihy oceněné porotou spojuje profesionalita, pečlivost, originalita – tedy skvělý celkový dojem, kterým knihy na čtenáře i odborníky působí.

Kategorie Literatura pro děti a mládež, učebnice 

Eva Koudelková: Doktor Kittel „Kniha pro celou rodinu. Kniha o mimořádné osobnosti z dějin Zemí Koruny české, kterou byste měli poznat. Kniha, která vám představí zázračného lékaře, jehož práci ocenil i císař Josef II,“ komentuje Martin Fryč. 

Kategorie Odborná a populárně naučná literatura 

Jaroslav Panáček a kolektiv: Požár města Česká Lípa v roce 1820 „Jedna velká historická událost takto skvěle zpracovaná ukazuje osudy obyčejných lidí. Místní spolek odvedl práci hodnou vědeckého pracoviště a zavedeného nakladatelství," říká Jiří Padevět, spisovatel a nakladatel, člen poroty.

Kategorie Beletrie a poezie 

Pavel Novotný: Zápisky z garsonky „Kniha svým dějem a proudem událostí může zaujmout i čtenáře, který poezii jinak nevyhledává. Z textu zní zvláštní půvab vzpomínek. Půvab pohledu na dětství a mládí, na Liberec minulých let. To vše činí z této knihy a z navazující knihy Dědek téhož autora mimořádný čtenářský zážitek,“ říká Martin Fryč. 

Kategorie Umělecká monografie a výtvarná publikace 

Petra Šternová: Jakob Schmeissner - Z mého života a tvorby „Ta kniha je skvělá, protože přináší odborný pohled na život a dílo architekta, který svými stavbami výrazně zasáhl do tváře nejen Liberce a Libereckého kraje, ale i Norimberku. Tento kritický katalog jeho díla s edicí vlastního Schmeissnerova deníku je navíc ve skvělé knižní úpravě," hodnotí knihu Petr Freiwillig, historik, publicista a památkář 

Zvláštní ceny poroty 

Petr Vondřich & blog Jizerské ticho: Lieberec „Jak propojit historii a 21. století? Jak představit stotisícové město? Osobním pohledem a skvělou grafickou úpravou. Kniha by mohla inspirovat nejednoho autora, nejedno město, které chce být poznáno,“ říká Martin Fryč 

Petra Laurin: Humor Němců Jizerských hor „Zvláštní cena poroty byla knize Humor Němců z Jizerských hor udělena i v souvislosti s předchozími knihami Petry Laurin a jejích kolegyň a kolegů: Osudy Němců a Recepty Němců z Jizerských hor,“ dodává Fryč. 

Jméno vydavatele těchto knih hovoří výstižně: Dům česko-německého porozumění. A právě v hledání porozumění skrze vzpomínky, skrze humor a třeba i skrze zapsané recepty dávných kuchařek spočívá význam těchto knih. Tyto publikace charakterizuje cosi jako sousedská přirozenost a i díky tomu mohou zaujmout všechny zájemce o česko-německý svět. 

Kategorie Cena za knihu o obci 

Pavel Jakubec a kolektiv: Pěnčín - život mezi Ještědem a Jizerou Je mnoho možností, jak zpracovat knihu o obci. Jednou z nejtěžších, ale i nejzajímavějších možností je velmi pečlivě sestavit velmi podrobnou publikaci. Spojit důslednost historiků s náročným sběrem dokumentů a fotografií. Pro malou obec je to ovšem těžká cesta - ale uskutečnitelná, jak ukazuje právě tato kniha.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Knihkupectví Fryč

Štítky kniha roku, Liberecký kraj, knihy, fryč, kniha, Němci, Harry Potter, Jizerské hory, Česko, Josef II. Habsbursko-Lotrinský, Jakob Schmeissner, Jiří Padevět, Petr Freiwillig, Pavel Novotný, Eva Koudelková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co si přečíst o prázdninách? Knihy roku Libereckého kraje  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.