Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dnes startuje festival Lípa Musica. První koncert bude poctou Dvořákovi

Dnešní zahajovací koncert jubilejního 20. ročníku Mezinárodního festivalu Lípa Musica v libereckém divadle F.X. Šaldy bude poctou české hudbě a jejímu velikánovi Antonínu Dvořákovi, od jehož narození uplynulo ve středu 180 let.

V Koncertu pro Liberecký kraj se představí violoncellistka Michaela Fukačová, kterou v programu Dvořák Gala doprovodí Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Na koncert ještě v předprodeji zbývají poslední lístky.

Hvězdou zahajovacího koncertu jubilejního ročníku festivalu měl být původně mexický tenor Ramón Vargas, kvůli koronaviru a obavám z případných omezení ale organizátoři i letos vsadili hlavně na domácí hudebníky. Chtěli se tak vyhnout změnám v programu, které provázely celý loňský ročník. „Velké zahraniční hvězdy, které táhnou na všech světových pódiích, ty si necháváme na klidnější dobu, Předjednané zahraniční projekty uvidí návštěvníci v příštích letech, až to situace dovolí," řekl ředitel festivalu Martin Prokeš.

Vystoupí hudebníci z Německa i Ruska

V programu se ale představí také například němečtí pištci Capelly de la Torre nebo rusko-izraelský pianista Boris Giltburg a festival se po roce vrací i do Německa. Loni museli organizátoři kvůli covidovým opatřením koncerty za hranicemi zrušit. Letos pokračuje česko-německá spolupráce třemi koncerty v Německu, a to v tradičních lokalitách Oybině, Großschönau a Žitavě. „Na české straně festival nově zavítá do Lomnice nad Popelkou, Horní Police a teplického Zahradního domu a po delším čase se festival vrací do Hrádku nad Nisou," doplnila mluvčí festivalu Lucie Johanovská.

Festival Lípa Musica začínal v roce 2000 jako přehlídka duchovní hudby s pěti koncerty, postupně se rozšířil i do sousedních regionů. Letos nabídne dvě desítky koncertů a doprovodných programů včetně mistrovských kurzů a osmého ročníku pěvecké soutěže Lípa Cantantes na 16 místech Libereckého a Ústeckého kraje i saského pohraničí. Uměleckým garantem jubilejního ročníku se stal jeden z nejvýznamnějších komorních souborů současnosti – Pavel Haas Quartet, který se představí hned ve třech festivalových projektech.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lípa Musica

Štítky hudba, festival, Lípa Musica, koncert, Antonín Dvořák, Německo, Ramón Vargas, Michaela Fukačová, divadlo, Liberecký kraj, Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Boris Giltburg, Pavel Haas, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes startuje festival Lípa Musica. První koncert bude poctou Dvořákovi  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.