Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Moje první židovské Vánoce. Šaldovo divadlo uvede novou hru z pera Hadar Galronové

Liberecké Šaldovo divadlo uvede hru Moje první židovské Vánoce, kterou pro něj napsala uznávaná židovská autorka Hadar Galronová. U nás je známá zejména její hra Mikve.

Premiéru bude mít nové představení o hledání identity tento pátek na velké scéně libereckého divadla. „Je to projekt, který přesahuje hranice Libereckého kraje, hranice České republiky a dokonce bych řekl, že přesahuje i hranice Evropy, protože se stalo poprvé v dějinách českého divadla, kdy izraelská autorka napsala hru přímo pro české divadlo," řekl novinářům dramaturg libereckého divadla Jiří Janků.

V inscenaci Moje první židovské Vánoce se představí Michaela Lohniská, Markéta Tallerová, Štěpánka Prýmková, Martin Polách, Zdeněk Kupka, Václav Helšus, Karolína Baranová, Barbora Bezáková, Ondřej Kolín, Štěpán Mašík a Jan Peřina.

Velká premiéra je to i pro izraelskou dramatičku. „Pro mě je to poprvé, co píšu hru, která je z prostředí země, kde jsem nevyrostla, ale z prostředí země, kterou znám jen několik let. A je to také příběh ze země, kterou mám ráda a kde se cítím jako doma," řekla dnes novinářům Galronová. Snažila se zmapovat současné problémy v české židovské komunitě, ale i pohled nevěřících Čechů na židovské etnikum.

Základem hry jsou rozhovory

Hra vznikla na základě rozhovorů se 40 lidmi. Nezabývá se přímo tématem holocaustu, ale spíše tím, jak se události spojené s II. světovou válkou promítají do druhé či třetí generace Židů žijících v Česku. A co může v běžné české rodině způsobit konfrontace s jejich židovskými kořeny. „Ve zdánlivě normální české rodině může způsobit velkou rozbušku. A o tom je naše hra. Jak informace, po mnoho desítek let skrývaná, o původu nějaké rodiny, když se položí na stůl, co to v té rodině způsobí," řekl režisér inscenace Petr Svojtka. Nastolené téma podle něj otevírá otázku identity obecně, i české v libereckém regionu, dříve spíše německém. „Byla tady historicky entita česká, entita německá, entita židovská a vlastně po II. světové válce jako by ty dvě vymizely. A kdo my tedy jsme, my Češi?," ptá se Svojtka.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Divadlo F. X. Šaldy

Štítky divadlo, premiéra, Liberec, činohra, Hadar Galron, Vánoce, Divadlo F. X. Šaldy, Česko, druhá světová válka, rodina, Jiří Janků, Markéta Tallerová, Zdeněk Kupka, Václav Helšus, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moje první židovské Vánoce. Šaldovo divadlo uvede novou hru z pera Hadar Galronové  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.