Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Cenu Pro Meritis poprvé převezme spolek. Jablonec ocení Český červený kříž

Cenu města Pro Meritis uděluje každoročně primátor Jablonce nad Nisou. Vůbec poprvé bude letos cena věnována spolku. V minulosti město vždy oceňovalo jednotlivé lidi. Za loňské nasazení v době koronavirové pandemie se jablonečtí zastupitelé rozhodli ocenit oblastní spolek Českého červeného kříže.

Pokud to koronavirová opatření dovolí, měl by ocenění primátor Jiří Čeřovský předávat na slavnostním novoročním koncertu. Loni ho museli zrušit. „Ocenění dostane spolek za příkladné činy v obecný prospěch, to se především týká toho, kdy začal covid v půlce března 2020, různá opatření a nouzový stav. Český červený kříž byl opravdu velmi aktivní a pomohl nám při řešení různých problémů včetně testování, zajišťování callcentra pro všechny potřebné, roušek a podobně, takže jsme usoudili, že si opravdu v té mimořádné době spolek toto ocenění zaslouží," řekl primátor.

Cenu města Pro Meritis uděluje Jablonec za zásluhy o rozvoj města a jeho reprezentaci, za vynikající umělecká díla, vědeckou, kulturní a sociální činnost, obětavé nebo dlouhodobé výchovné a pedagogické působení či příkladné občanské činy. S oceněním je spojena medaile, jejímž autorem je akademický sochař a medailér Jiří Dostál. Sám toto ocenění převzal roku 2013. Na přední straně je nápis „PRO MERITIS Jablonec nad Nisou" se stylizovaným pohledem na město a jeho dominanty, na zadní straně je čtvercový prostor pro vyrytí jména oceněného.

Město ocení také in memoriam kronikáře Miroslava Čumpelíka

Za rok 2020 se město rozhodlo ocenit ještě in memoriam Miroslava Čumpelíka za rozvoj mezinárodní spolupráce města. „On byl také 20 let kronikářem města," poznamenal Čeřovský. Za letošní rok udělí město ocenění in memoriam Janu Krajníkovi za dlouholeté působení v oblasti hudební a ve vzdělávání. Ocenění na Nový rok převezme také Christa Petrásková, která letos oslavila 80. narozeniny a podle primátora se zasloužila o zpřístupňování lokálního a regionálního historického bohatství.

Ocenění udělilo město poprvé za rok 2011. Mezi laureáty ceny Pro Meritis jsou například zakladatel České mincovny Jan Vízek, architekt Karel Pelant či manželé Josef Václav a Jana Scheybalovi, kterým byla cena udělena in memoriam za celoživotní všestranné dílo směřující k uchování kulturního dědictví. Radnice také uděluje čestné občanství, to například v roce 2013 převzala jablonecká rodačka, olympijská vítězka, oštěpařka Barbora Špotáková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jablonec nad Nisou

Štítky správa, koronavirus, sociální, Český červený kříž, ocenění, Jablonec nad Nisou, primátor, Jiří Čeřovský, Barbora Špotáková, Karel Pelant, Jiří Dostál, Česká mincovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cenu Pro Meritis poprvé převezme spolek. Jablonec ocení Český červený kříž  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.