Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Svatá Starosta, ukřižovaná žena s plnovousem. Její příběh připomíná turnovské muzeum

V Muzeu Českého ráje v Turnově můžete během adventu zhlédnout výstavu Ze svatého kouta, která je ukázkou podmaleb se sbírky rodiny Scheybalovy. Mezi nimi se nachází i jedinečný kousek s vyobrazením ukřižování sv. Starosty. Unikátní podmalbu na skle si Muzeum zvolilo za exponát měsíce.

Podmalba s ukřižovanou svatou Starostou pochází z roku 1764 a jejím autorem byl školený malíř skla, který využil olejovou temperu. „Podmalby na skle zdaleka nejsou mrtvým lidovým uměním. I v současnosti se s nimi lze setkat na nejrůznějších řemeslných trzích a jarmarcích,“ podotkla náměstkyně hejtmana Květa Vinklátová.

Výstava Ze svatého kouta bude k vidění v Kamenářském domě až do konce ledna 2022. Návštěvníci na ní mohou zhlédnout podmalby na skle, které muzeum získalo v roce 2010 jako součást pozůstalosti rodiny Scheybalovy.

Vyobrazení svaté Starosty je v českých zemích spíše výjimečné. I proto je právě tato podmalba exponátem měsíce. Všechna díla se svatou Starostou pak pochází z období baroka. „Zpodobnění této světice, ukřižované dívky s plnovousem a korunou, oblečené do dlouhých slavnostních šatů a střevíců, v českých zemích moc není,“ informovala etnografka Vladimíra Jakouběová.

Nejstarší dochovanou podobiznou sv. Starosty je dřevěná socha v životní velikosti, která se nachází v ambitu pražské Lorety na Hradčanech. Socha je opatřená skutečnými vlasy, vousy i oděvem.

Podle legendy bývala svatá Starosta, které se v jiných zemích říká také Liberata, Wilgeforte, Uncumber či Livrade, dcerou portugalského krále. Dívku křesťanského vyzvání chtěl král údajně provdat za krutého pohanského vládce. S tím ale dívka nesouhlasila a aby nechtěnému sňatku zabránila, modlila se k bohu a žádala ho, aby ji znetvořil. Přes noc tak narostly Starostě vousy. Nastávající od plánované svatby ustoupil a za to ji nechal otec ukřižovat. 

Podle některých zdrojů ale mohla celá pověst o svaté Starostě vzniknout pouze nesprávnou interpretací historických zobrazení Ježíše Krista. Zatímco u nás se Kristus zobrazoval na kříži většinou jen v bederní roušce s trnovou korunou, v některých jiných zemích se vyobrazoval v dlouhých šatech a s královskou korunou.

Kromě výstavy najdou turisté svatou Starostu i jinde v našem regionu. „Kromě chrámů a klášterů stojí sochy této světice také na veřejných prostranstvích, například ta z roku 1705 poblíž zaniklé vesničky Mnichov u Zahrádek na Českolipsku, nedaleko kostela svaté Barbory,“ doplnil mluvčí kraje Jan Mikulička.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky Semilsko, Turnov, muzeum, podmalba, Starosta, podmalba na skle, advent, Muzeum Českého ráje v Turnově, Květa Vinklátová, Ježíš Kristus, oblečení, Mnichov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svatá Starosta, ukřižovaná žena s plnovousem. Její příběh připomíná turnovské muzeum  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.