Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Umělcům se nelíbí práce nového ředitele galerie. Kraj ho zatím odvolávat nebude

Třicítka umělců podepsala před několika týdny otevřený dopis, ve kterém upozorňuje na práci nového ředitele Oblastní galerie v Liberci Pavla Hlubučka. Nelíbí se jim konec několika zaměstnanců, upozorňují i na možné nevhodné chování i špatnou komunikaci. Minulý týden se na společné schůzce setkali právě signatáři dopisu, ředitel i zástupci zřizovatele, tedy Liberecký kraj. A výsledek? Ředitel zatím zůstává.

„Od nástupu nového ředitele, pana Pavla Hlubučka, galerii opustilo několik odborných pracovníků. Důvody byly různé, od zklamání novým řízením po spektakulární vyhazov během tří hodin. Je zjevné, že se tu vytrácí kontinuita odborného vedení galerie,“ napsali Jan Měřička a Roman Karpaš v otevřeném dopise, který podpořil Jaromír Typlt, Pavel Opočenský nebo Jan Douša.

Umělci se prý doslýchají o nepřijatelné metody nátlaku, vyžadování slepé poslušnosti, tedy to, co bývá označováno jako bossing. „Příkladem je i prapodivné intrikování ve věci plánované výstavy V. K. Nováka, které vyústilo ve zrušení tohoto projektu,“ dodali.

Vadí jim také špatná komunikace s veřejností. „Selhává i základní komunikace s veřejností. Nejsou rozesílány pozvánky. To, že nepřicházejí ty tištěné, lze v současné situaci pochopit, ale nedostáváme ani ty elektronické.“

Ředitel Pavel Hlubuček pochybení odmítá. „S ohledem na stupeň poznání vnitřního chodu organizace a nové podmínky, dané zejména pandemickou situací, jsem činil kroky, vedoucí k posílení její odborné správy: nově byly vytvořeny pozice restaurátora, digitalizátora, IT technika, projektového manažera a vědeckovýzkumného pracovníka, a to v rámci stávajícího rozpočtu. Tyto profese v organizaci zcela chyběly,“ uvedl.

Nesouhlasí ani s možným šikanováním zaměstnanců. „Usiloval jsem v první řadě o změnu přístupu zaměstnanců k plnění povinností. To opravdu nelze považovat za „vyžadování slepé poslušnosti“ nebo dokonce za „bossing“.“

Minulý týden se přímo v galerii konala schůzka, na kterou dorazil ředitel galerie, signatáři dopisu i zástupci kraje. „Chceme, aby v organizacích, které zřizujeme, panovaly stabilní poměry a místo řešení problémů se mohli jejich zaměstnanci soustředit na svou práci,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Podle ní se jednalo také o personálních změnách, které pan ředitel po svém nástupu provedl. „Výstup ze schůzky je takový, že v následujících dvou týdnech se budeme společně s panem ředitelem zaobírat výhradami autorů dopisů a domluvíme se na dalším postupu. Ten poté zveřejníme,“ dodala.

Ředitel galerie pochybení znovu odmítl, naopak chce zřídit odbornou radu, která se bude zabývat dramaturgií výstav, přičemž možnost předkládat projekty do výstavního plánu budou podle něj mít interní i externí kurátoři.

Ohodnoť článek

Foto Oblastní galerie Liberec

Štítky galerie, lázně, otevřený dopis, Liberec, Liberecký kraj, Roman Karpaš, Jaromír Typlt, Pavel Opočenský, Květa Vinklátová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Umělcům se nelíbí práce nového ředitele galerie. Kraj ho zatím odvolávat nebude  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.