Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kam se vydat o Vánocích? Do tvůrčích dílen nebo za betlémem v životní velikosti

Čekání na Ježíška a poslední dny adventu si můžete s dětmi zkrátit na mnoha místy v kraji a přitom si vychutnat vánoční atmosféru. Zavítat můžete například do Jablonce nebo Frýdlantu.

K Vánocům neodmyslitelně patří dekorace a ozdoby na vánočním stromku. Nejrůznější ozdoby i výrobky regionálních výrobků skla a bižuterie naleznete v Palace Plus v Jablonci. Kromě prohlídky nejrůznějších výrobků ze skla ocení zejména děti centrum zážitků, kde se nachází tvůrčí dílny.

Zářící jesličky za okny i ve výloze. Ve Frýdlantu se spojili lidé a vytvořili Betlémskou stezku

Ve Frýdlantu vznikla unikátní Betlémská stezka, a to díky spolupráci města a občanů. Projít si ji můžete o adventu i vy.

Za sklem a uměním se můžete v těchto dnech vydat také do Severočeského muzea v Liberci. „To představuje až do 13. února příštího roku výstavu Design Vánoc?!“ informoval mluvčí kraje Jan Mikulička. Ta je přehlídkou současných i historických vánočních dekorací. „Vánoce a dekorace, které je v našich domovech doprovázejí, máme spojené hlavně s tradičními materiály a tvary. Každá tradice se ale vyvíjí, přizpůsobuje se své době a přizpůsobují si ji také pokračovatelé,“ komentovala náměstkyně hejtmana Květa Vinklátová.

Pokud se vydáte do Frýdlantu, nevynechejte návštěvu nádvoří radnice, kde se nachází vyřezávaný betlém v životní velikosti. „Jeho autorem je Tomáš Gärtner z Jablonce nad Nisou. Každý rok na něm přibude nová postava; letošní novou figurou je ponocný a oslík,“ komentoval Mikulička s tím, že za kulturou mohou lidé vyrazit i po Štědrém dnu. Na svatého Štěpána se uskuteční například koncert v kostele sv. Petra a Pavla v Horním Tanvaldu. Vystoupí zde Luděk Vele, sólista Opery Národního divadla, František Štěpán a Bohuslav Ledl.

Ohodnoť článek

Foto Město Frýdlant

Štítky Liberecký, Vánoce, advent, Jablonec nad Nisou, Frýdlant, sklo, Ježíšek, František Štěpán, Severočeské muzeum v Liberci, Květa Vinklátová, Luděk Vele, Opera Národního divadla, umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam se vydat o Vánocích? Do tvůrčích dílen nebo za betlémem v životní velikosti  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.