Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sklepení v klášteře se mění na důl. Expozice přiblíží historii těžby uranu

V současné chvíli dokončují ve Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě rekonstrukci hlavní budovy a vrcholí také přípravy nové stálé expozice zaměřené na těžbu uranu.

Nová expozice přiblíží jednu z méně známých stránek historie Českolipska, která se začala psát v šedesátých letech objevem této rudy v podzemí nedaleko Hamru na Jezeře. A do podzemí se vydají i návštěvníci expozice, která bude k vidění od března. Je totiž umístěna ve sklepě hlavní budovy kláštera, v němž muzeum sídlí. „Prostor se postupně měnil ze surového staveniště, které vypadalo na první pohled velice chaoticky a neuspořádaně, na pomyslné důlní prostředí,“ informoval mluvčí kraje Jan Mikulička.

Na výstavě nebude chybět řada zajímavých exponátů, mezi nimi například důlní kolejová mechanizace, uranové minerály z nejrůznějších českých ložisek nebo reliéfní interaktivní mapa. S historií objevu a těžby se návštěvníci seznámí na doprovodných panelech. Ty také přiblíží zpracování a využití uranu. „Chceme představit uranové hornictví v našem regionu včetně jeho sociálních a kulturních aspektů. Kontroverzní téma těžby uranu dnes přináší velice zajímavá fakta, která ovlivňovala celkové dění na Českolipsku a Liberecku,“ komentoval Petr Mužák, geolog muzea a autor expozice.

Rekonstrukce českolipského muzea končí. Veřejnosti se znovu zpřístupní na jaře

Částečná rekonstrukce hlavní budovy muzea v České Lípě, kvůli níž je od ledna minulého roku uzavřená, spěje k závěru. Muzejníci nyní upravují interiéry a začali instalovat stálé expozice, řekl ředitel Vlastivědného muzea Zdeněk Vitáček.

Aktuálně muzejníci novou expozici dokončují. „Finální práce spočívají hlavně v drobné elektrikářské práci, grafickém a výtvarném zpracování popisek a tvorbě drobných kulis expozičního prostoru. Pevně věřím, že bude tato expozice atraktivním tématem jak pro místní, tak i pro návštěvníky Českolipska,“ sdělila náměstkyně hejtmana Květa Vinklátová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký, Českolipsko, uran, těžba, historie, Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě, okres Česká Lípa, Hamr na Jezeře, Petr Mužák, Květa Vinklátová, klášter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Sklepení v klášteře se mění na důl. Expozice přiblíží historii těžby uranu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.