Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Loni zaujala poezie, která kniha zvítězí letos? Kraj vyhlásil další ročník soutěže o knihu roku

Již popáté byla vyhlášena soutěž Kniha roku Libereckého kraje. V loňském kole zvítězil Pavel Novotný s poetickým cyklem Zápisky z garsonky. Za své dílo dokonce obdržel cenu Magnesia Litera za poezii. Letošního vítěze kraj teprve hledá.

Do soutěže mohou až do konce února přihlásit publikaci autoři nebo nakladatelé. Nesmí v ní ale chybět spojitost právě s naším regionem. Týkat se může zdejších obyvatel, místních příběhů, území nebo třeba historie. Dalším kritériem pro přihlášení je datum, soutěžní knihy musely vyjít v loňském roce. „Byli bychom rádi, kdyby skutečně všichni, kdo vydávají nějakou regionální knihu, ji do soutěže přihlásili. Často zjistíme až po závěrce, že vyšly zajímavé knihy a jejich nakladatel nebo obce, je nepřihlásili. Je to škoda,“ informovala náměstkyně hejtmana Květa Vinklátová.

Knihu roku ovládla poezie. Vyhrál Pavel Novotný se svými Zápisky z garsonky

Letošní ročník soutěže Kniha roku Libereckého kraje vyhrál Pavel Novotný s poetickým cyklem Zápisky z garsonky. Tato kniha letos získala i cenu Magnesia Litera za poezii.



V letošním roce se navíc rozšířil okruh kategorií, do kterých je možné knihy přihlásit. Letos se tak bude soutěžit v kategoriích beletrie, poezie, odborná a populárně naučná literatura, literatura pro děti a mládež, učebnice, umělecká monografie a výtvarná publikace a kniha o obci. 

„I v letošním ročníku bude opět udělena zvláštní cena čtenářů, jejíž výherce získá cenu umělecké a výtvarné povahy,“ dodala náměstkyně. Kromě toho kraj udělí cenu za mimořádný přínos v oblasti literatury. V loňském roce toto ocení obdržela bývalá ředitelka knihovny Věra Vohlídalová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Martin Fryč

Štítky kniha roku, Liberecký kraj, literatura, soutěž, kniha, Pavel Novotný, Magnesia Litera, Květa Vinklátová, Věra Vohlídalová

Komentáře

Článek má zakázané vkládání komentářů.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Loni zaujala poezie, která kniha zvítězí letos? Kraj vyhlásil další ročník soutěže o knihu roku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.