Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ředitel galerie Pavel Hlubuček zůstává. Organizaci povede minimálně do konce roku

Neklidnou situaci v liberecké oblastní galerii řeší její zřizovatel Liberecký kraj. Umělci si v otevřeném dopise stěžovali na přístup nového ředitele Pavla Hlubučka, kraj se nyní rozhodl ho ve funkci ponechat, situaci chce ale monitorovat a s ředitelem detailněji spolupracovat.

Hlubučkovu práci a jeho způsoby řízení kritizovaly na začátku listopadu tři desítky lidí z odborných kruhů, výtvarníků a příznivců výtvarného umění. Otevřeným dopisem, kterým žádali ředitelovo odvolání, se obrátili na Liberecký kraj.

Zástupci kraje se sešli s Hlubučkem i signatáři petice před Vánoci, po Novém roce přišlo řešení. „V druhé polovině prosince jsme se s panem ředitelem Hlubučkem domluvili na dalším postupu,“ potvrdila Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Ředitel podle ní bude řídit galerii i nadále. „Zůstaneme v mnohem těsnějším kontaktu, abychom měli detailnější informace o situaci v galerii, a budeme jako zřizovatel sledovat naplňování koncepce rozvoje organizace, kterou pan ředitel vypracoval,“ vysvětlila Vinklátová.

Právě chybějící koncepce byla jedním z důvodů vzniku otevřeného dopisu, dalším pak odchod několika dlouholetých zaměstnanců. „Jistě je třeba respektovat, že každý ředitel má svou koncepci, a ne všichni odborní pracovníci v ní najdou své místo. Ale v tomto případě koncepce zůstává utajena," uvedli v listopadu v dopise.

Koncepci ale ředitel vypracoval, což potvrdil zřizovatel galerie i sám Hlubuček. Základní teze nové koncepce představil loni v květnu. „Současně jsem vyzval všechny zaměstnance, aby se do tvorby tohoto dokumentu zapojili," řekl. Cílem je podle něj pestrá výstavní dramaturgie s důrazem na regionální témata a zároveň neopomíjet projekty výrazně nadregionálního dosahu. Počítá s nutnými investicemi, rozvojem sbírek, s rozvojem vzdělávání, zlepšit chce prezentaci i komunikaci s veřejností.

Koncepce obsahuje řadu strategických kroků, a to v oblasti nutných investic, sbírek, výstavní činnosti, vzdělávání, ale i například v prezentaci a komunikaci s veřejností. „Na konci letošního roku naplňování koncepce vyhodnotíme. Stejně tak bude jasné, zda pan ředitel připravil odborně zajímavý a pro návštěvníky přitažlivý výstavní plán pro nejbližší roky. Je také nutné, aby se řediteli podařilo stabilizovat i personální situaci. Na základě vyhodnocení roku 2022 rozhodneme o dalším postupu,“ doplnila.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto OGL

Štítky galerie, ogl, lázně, ředitel, hlubuček, otevřený dopis, Liberecký kraj, Květa Vinklátová, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ředitel galerie Pavel Hlubuček zůstává. Organizaci povede minimálně do konce roku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.