Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Domy, které stály na místě dnešní radnice, ožívají na zrestaurovaném grafickém listu

Radnice patří k nejkrásnějším stavbám v Liberci i celém regionu. Málokdo ale ví, jak vypadalo náměstí Dr. E. Beneše, dříve Staroměstské, před její výstavbou. Na jejím místě stávala řada domků, což dokládá grafický list z roku 1888. Právě ten se nyní podařilo zrestaurovat studentům Vyšší odborné školy grafické a střední průmyslové školy grafické v Praze.

Do sbírek Severočeského muzea se po důkladném odborném restaurování vrátily dva grafické listy, takzvané veduty s motivy Liberce. Restaurování se ujali studenti v rámci svých ročníkových, maturitních nebo závěrečných prací pod vedením Milany Vanišové. „V posledních letech restauruje Severočeské muzeum velké množství sbírkových předmětů díky evropské dotaci,“ informovala náměstkyně hejtmana Květa Vinklátová.

Po dokončení tohoto projektu chce muzeum připravit kompletní výstavu zrestaurovaných artefaktů. Mezi nimi bude i světlotisková reprodukce kresby z roku 1888, jejímž autorem je Adolf Stolle. „Grafický list s řadou domů, které stály na místě dnešní liberecké radnice, ohrožovala kyselost. Celý list byl vytištěn a zbaven stop po zatékání,“ přiblížil mluvčí kraje Jan Mikulička. Chybějící okraje pak studenti vyspravili japonským papírem.

Grafický list po restaurování (nahoře) a před ním (dole)

Druhá zrestaurovaná veduta zachycuje pohled na Liberec s radnicí, zámkem i kostely sv. Kříže a sv. Antonína. Za kresbou perem a čínskou tuší stojí Augustin Felgenhauer. I v tomto případě byl list ohrožován zvýšenou kyselostí. „Včasný zásah byl nezbytný,“ komentoval Mikulička. Po úpravách byl list zbaven nečistot i stop po plísni a vodě. „Restaurování je nákladná a vysoce odborná práce, kterou mohou provádět pouze odborníci s licencí. A jistě si umíte představit, že jich mnoho v naší republice není. Zvlášť u některých materiálů. Tam může být takový specialista třeba i jeden,“ dodala Vinklátová. Přestože restaurování se podle ní zatím dočkal jen zlomek předmětů ze sbírek muzea, i tak jde o významný posun.

Grafický list po restaurování (nahoře) a před ním (dole)

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Severočeské muzeum, muzeum, grafika, grafický list, radnice, restaurování, Liberec, Praha, Květa Vinklátová, Severočeské muzeum v Liberci, dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Domy, které stály na místě dnešní radnice, ožívají na zrestaurované grafice  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.