Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Její díla vystavují po celém světě. Jablonecké muzeum představuje výtvarnici Danu Zámečníkovou

Muzeum v Jablonci nad Nisou připravilo výstavu skleněných prostorových objektů výtvarnice a architektky Dany Zámečníkové. V atypické přístavbě muzea, jež má tvar skleněného krystalu, budou její díla na výstavě nazvané Země v oblacích do 29. května.

Právě pro atypický prostor přístavby Zámečníková své objekty upravovala. „Má některá díla, která nemají definovanou podobu a dokáže s nimi pracovat. A tady jsme využili právě toho, jaký prostor máme, v jakých světelných podmínkách budou díla představována, a podle toho ta instalace byla zařízena," uvedl kurátor muzea Petr Nový.

Zámečníková se v mezinárodním kontextu prosadila už v 80. letech minulého století a její díla jsou součástí sbírek muzeí a galerií v Evropě, Severní Americe, Asii i Austrálii. „Velmi se odlišuje od té řekněme klasické české vlny moderního skla," řekl Nový. Ve svých dílech podle něj kombinuje to, že je vystudovaná architekta, ale zároveň i sklářská výtvarnice. „To znamená, vytváří takové iluzorní prostory, vypráví příběhy. Proto je to Země v oblacích, protože ten příběh je pochopitelný, ale ztvárněný tak lehkou rukou a s takovou nadsázkou a tak imaginativně, že si myslím, že návštěvník může nacházet různé interpretace toho, co vidí," uvedl kurátor.

V přístavbě je například objekt představující setkání Afrodity a modrého muže. „Někdo v tom může vidět Asyřana nebo Egypťana, řekl Nový. Dalšími díly jsou staré rodinné fotografie upravené malířským způsobem a technologií tisku na ploché sklo, nepřehlédnutelná je interpretace černé madony nebo skupina skleněných desek s texty ze smaragdové knihy Herma Trismegista.

Výstava nemá klasickou vernisáž, komentovaná prohlídka s autorkou nazvaná meet & greet bude 24. března. „Budeme procházet kolem jednotlivých děl a budeme si povídat tak dlouho, jak to bude návštěvníky zajímat," dodal Nový.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Muzeum skla a bižuterie

Štítky muzea, sklo, Jablonec nad Nisou, muzeum, Dana Zámečníková, Petr Nový, výstava, Evropa, Hermes Trismegistos, Asie, Austrálie, Severní Amerika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Její díla vystavují po celém světě. Jablonecké muzeum představuje výtvarnici Danu Zámečníkovou  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.