Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Semilské muzeum pátrá po obrazech v soukromých sbírkách. Chce je ukázat veřejnosti

Muzeum v Semilech pátrá po dosud neznámých obrazech Vladimíra Komárka, Josefa Němce a Stanislava Feikla, které jsou v soukromých sbírkách. Chtělo by je veřejnosti ukázat při výstavách věnovaných těmto umělcům. V tiskové zprávě o tom informoval ředitel muzea Miroslav Šnaiberk.

Na letošní léto chystá muzeum společnou výstavu uznávaného výtvarníka Komárka (1928 – 2002) a jeho blízkého přítele, malíře a restaurátora Němce (1922 – 2000). „Aby byla výstava objevná a divácky atraktivní, oslovujeme soukromé sběratele a majitele běžně nevystavovaných maleb a prosíme je o jejich zapůjčení na výstavu. Je pravděpodobné, že nejen v semilském regionu existují obrazy od obou autorů, které doposud nebyly vystaveny v žádné galerii. To se týká především Vladimíra Komárka, ale i Josefa Němce, jehož výtvarné začátky spadají do Semil a okolí, kde žil a působil," uvedl Šnaiberk.

Jak by vypadaly domy bez vizuálního smogu? Nejen na to láká výstava Vidět Semily

Výstava o tom, jak město Semily vypadalo, vypadá a mohlo by vypadat. Přesně o tom je Vidět Semily, nová výstava v Muzeum a Pojizerské galerii Semily. Jsou na ní i vizualizace, jak by mohly vypadat fasády některých budov ve městě očištěné od...

Výstavu dnesš již poněkud zapomenutého malíře Stanislava Feikla, který se narodil v roce 1883 v Dolní Sytové u Semil a zemřel v roce 1933 v Praze, chystá muzeum na příští rok. „Zde nám s vytvořením výstavní kolekce pomohou muzea a galerie z celé republiky a soukromí sběratelé, na které se průběžně obracíme," uvedl ředitel muzea.

Obrazy podle něj maloval také Feiklův starší bratr František, který se však umělecky neprosadil a ve 33 letech spáchal sebevraždu. „Jeho obrazy jsou dnes velmi vzácné, semilské muzeum získalo nedávno jeden z nich, které na výstavě spolu s obrazy Stanislava Feikla v příštím roce vystavíme," dodal Šnaiberk.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky muzeum, Semily, obraz, výstava, soukromá sbírka, Josef Němec, Vladimír Komárek, malíř, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Semilské muzeum pátrá po obrazech v soukromých sbírkách. Chce je ukázat veřejnosti  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.