Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Poslední závod a Zátopek. Festival Sportfilm Liberec letos přináší velké favority

Mezinárodní festival filmů se sportovní tematikou Sportfilm opět přichází do Liberce. Město pod Ještědem tuto akci hostí již čtvrt století, letos se koná jubilejní 25. ročník. Letošními favority jsou filmy Zátopek a také Poslední závod, který bude mít v březnu premiéru.

Dříve byl festival určen pouze úzkému kruhu sportovních příznivců, v posledních dvou letech se však otevírá veřejnosti a přechází také do online prostředí. Fanoušci měli tedy nově možnost zhlédnout soutěžní snímky online a zdarma. Sportfilm je nejen filmovou, ale také sportovní akcí. „Festival již třetím rokem drží nový směr multisportovně kulturní události, která prezentuje Liberec jako hlavní město sportu. Nabízí kromě snímků i sportovní akce,“ uvedla ředitelka festivalu Renata Balašová. Na národní úrovni Sportfilm probíhá souběžně i v dalších městech zemí z celého světa.

Premiéra filmu Poslední závod

V březnu se divákům představí očekávaný film o lyžařích Hanči, Vrbatovi a německém sportovci Rathovi; příběh podle skutečné události o přátelství, odvaze a nevyzpytatelnosti krkonošských hor. Snímek Poslední závod bude mít premiéru v legendárním libereckém kině Varšava 24. března. Společně s promítáním bude na programu také beseda tvůrců.

Premiéru uvede člen filmového štábu David Vencl, který připravoval herce na náročné výkony v nehostinných podmínkách hor s důrazem na zvládání pocitu zimy. Vencl alias Iceman je reprezentantem ČR ve freedivingu, odborníkem na otužování a držitelem Guinnessova světového rekordu v plavání pod ledem.

V dubnu bude mít zase premiéru film Vyšehrad za účasti tvůrců i herců.

Výstava Věra Čáslavská jen v Liberci a v Praze

V květnu a červnu bude probíhat unikátní výstava Věra Čáslavská k nedožitým 80. narozeninám naší nejúspěšnější olympioničky. K vidění budou fotografie, videa, olympijské medaile a další sportovní artefakty. Výstava se bude konat v České republice pouze v Malé výstavní síni na nám. Dr. E. Beneše naproti liberecké radnici a pak také v Praze, v Národním muzeu na Václavském náměstí.

Na výstavě bude k vidění i jedna ze sedmi zlatých olympijských medailí Věry Čáslavské. Balašová uvedla, že vstupné z výstavy bude věnováno Nadačnímu fondu Věry Čáslavské, výtěžek pak půjde na pomoc Ukrajině.

Dále na programu festivalu

Program Sportfilmu probíhá celoročně. Na podzim bude představena další výstava, tentokrát velkoplošných fotografií na téma Olympijské hry peking 2022. „Kromě toho proběhne mezinárodní konference na téma Mental health, kde budou top sportovci, trenéři, sport manažeři, fyzioterapeuti a psychologové debatovat nad duševním zdravím sportovců a vlivy na ně,“ doplnila Balašová.

V říjnu se v poprvé v rámci TULFESTU, studentského open air festivalu, který tradičně probíhá na univerzitním náměstí, bude konat konference a promítání výše zmíněných filmů. Festival vyvrcholí slavnostním předáváním cen na galavečeru, tentokrát v Aule G Technické univerzity v Liberci.

Finálové snímky se pak v listopadu každoročně dostanou na mezinárodní filmovou přehlídku do Milána, kde se koná světové finále festivalu.

Festival stále roste

Sportfilm byl tradičně podporován regionální minicipalitou, letos však uzavřel Memorandum o spolupráci se Statutárním městem Liberec, Libereckým krajem a Technickou univerzitou v Liberci. Podepsal ho ve čtvrtek liberecký primátor Jaroslav Zámečník, hejtman Martin Půta, rektor TUL Miroslav Brzezina a prezident festivalu Sportfilm Liberec Leon Jakimič.

„Hlavním cílem je pořádání každoročně multikulturně sportovní, vzdělávací akce a zvýšení i zkvalitnění povědomí o sportu jako významné oblasti života společnosti nejen pro liberecké občany, ale i pro zájemce i turisty z jiných částí České republiky a ze zahraničí,“ sdělila ředitelka festivalu.

Dalším důvodem je také snaha zviditelnit Liberecký kraj a samotné město Liberec jakožto atraktivní lokality nejen pro sportovní aktivity. „Významnou součástí spolupráce je prezentace Liberce jako univerzitního města se širokou nabídkou studia,“ dodala Balašová.

„Jsme nadšení ze spolupráce této akce s naší univerzitou a zejména s katedrou tělovýchovy a sportu. Naši studenti budou vypomáhat na akcích Sportfilmu v průběhu celého roku a zapojí se i po tvůrčí stránce,“ řekl rektor.

Festival se stále rozrůstá. V minulosti se přihlašovalo jen několik desítek filmů, minulý ročník přinesl až 400 snímků ze 60 zemí světa. Navyšuje se ovšem i rozpočet. V minulých letech festivalu vycházel na několik stovek tisíc korun, letos se částka vyšplhala ke třem milionům.

Ohodnoť článek

Štítky Liberecký kraj, Technická univerzita, Liberec, Sportfilm, festival, memorandum, film, Zátopek, výstava, Věra Čáslavská, Poslední závod, olympijské hry, Ještěd, Technická univerzita v Liberci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslední závod a Zátopek. Festival Sportfilm Liberec letos přináší velké favority  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.