Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Součástí modernizace muzea bylo i restaurování sbírkových předmětů. Záchrana pokladů z depozitáře pokračuje

Kromě modernizace budovy muzea probíhala v posledních letech ještě třetí modernizační etapa - restaurování třinácti set sbírkových předmětů za více než pět milionů korun. Stále navíc běží projekt Záchrana pokladů z depozitářů Severočeského muzea v Liberci, v jehož rámci byly loni a předloni jen na restaurování sbírkových předmětů uzavřeny s více než dvaceti restaurátory smlouvy za 25,6 milionu korun.

Třetí etapa modernizace muzea skončí v květnu po dvou a půl letech. „Pro tento projekt byly vybrány exponáty z šesti podsbírek – diapozitivy a negativy, historické fotografie, sklo, pohlednice, textil a plakáty. Rukama restaurátorů tak prošlo nebo ještě projde téměř 1300 předmětů,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Část zrestaurovaných předmětů bude v budoucnu k vidění v expozicích muzea, jde především o plakáty či předměty ze skla. Další předměty ale prošly zásahy restaurátorů pro to, aby se zastavila, popřípadě zpomalila jejich degradace.

Část peněz třetí etapy modernizace šla také na větší zabezpečení muzea a sbírkových předmětů. „Šlo o nákup a instalaci nových pohybových prostorových detektorů, detektorů rozbití skla a dalších zařízení. Muzeum rovněž získalo nové hasicí přístroje, mobilní klimatizace, opravou prošly historické mříže v depozitáři,“ vypočítal mluvčí Libereckého kraje Jan Mikulička, podle kterého nové vybavení získaly i samotné restaurátorské dílny.

Devadesát procent peněz získal kraj z evropské dotace. „Liberecký kraj získal na realizaci projektu dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu. Celkové způsobilé výdaje činí 5,4 milionu korun, z toho 90 procent dotace představuje 4,8 milionu,“ řekl Jiří Ulvr, člen rady kraje pověřený řízením resortu hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Nadále také pokračuje projekt Záchrana pokladů z depozitářů Severočeského muzea v Liberci, v jehož rámci byly loni a předloni jen na restaurování sbírkových předmětů uzavřeny s více než dvaceti restaurátory smlouvy za 25,6 milionu korun. „Některé speciální vybavení, které se bude pro muzeum pořizovat, bude světovým unikátem,“ uzavřel Mikulička.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky muzeum, restaurování, liberec, Liberecký kraj, sbírky, projekt, Severočeské muzeum v Liberci, Květa Vinklátová, Jiří Ulvr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Součástí modernizace muzea bylo i restaurování sbírkových předmětů. Záchrana pokladů z depozitáře pokračuje  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.