Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Sezona hradů a zámků začala. Podívejte se, jaké novinky vás letos čekají

Většina hradů a zámků se v dubnu otevírá návštěvníkům a zahajuje tak turistickou sezonu. Letos se mohou návštěvníci těšit na nové prohlídkové okruhy, výstavy i zábavný program pro děti.

„Hrady a zámky patří k zásadním turistickým cílům našeho kraje. Lidé spojují jejich návštěvu s dalšími turistickými atraktivitami a také tu nakupují výrobky místních výrobců a navštěvují místní restaurace. V cestovním ruchu se všechny tyto efekty sčítají,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Národní památkový ústav také letos navazuje na úspěšný projekt Po stopách šlechtických rodů. Letošní Rok šlechtických slavností se zaměří na šlechtické zábavy a slavnosti, které byly v minulosti nedílnou součástí životů na hradech a zámcích. Z Libereckého kraje se do projektu zapojily hrad Grabštejn a zámky Sychrov a Zákupy. 

Hrad a Zámek Frýdlant

Prohlídková trasa na státním hradu a zámku Frýdlant patřila k nejdelším v Čechách, nově bude rozdělena na dva okruhy: hradní a zámecký. Každá trasa bude trvat přibližně 60 minut. „Milovníci historie si ale jistě nenechají ujít ani jednu z tras," uvedl v tiskové zprávě Jan Mikulička, odborný zaměstnanec pro styk s veřejností.

Nově bude otevřena komentovaná trasa Zbraně, zbroj a rytíři, o víkendech tak bude možnost prohlédnout si hradní zbrojnici a navštívit zámeckou věž, která byla dosud zpřístupněná pouze dvakrát ročně.

Speciální prohlídka je připravena i pro malé návštěvníky, od letošního roku se přesune do zámku. „Provede je kastelánským křídlem, hlavní schodišťovou halou a dětským pokojem s hračkami, se kterými si hrály dcery posledních majitelů,“ sdělil Mikulička.

Zámek Sychrov

Sychrovský zámek je možné navštívit celoročně, letos rozšířil hlavní prohlídkový okruh. K vidění bude nově více než 80 exponátů z dílny Zuzany Königové. Věnuje se již několik let ornamentálnímu vyřezávání do skořápek z křepelčích, kachních, husích, slepičích i pštrosích vajec. Obdivovat bude možno vajíčka s krajkovými motivy, ale také figurky andělů, kočárky, dětské botičky a další.

Hrad Bezděz

Na královský hrad Bezděz by měly zavítat hlavně rodiny s dětmi, začátkem května pro ně bude spuštěna nová dobrodružná hra Poklad kralevice Václava II. Úkolem bude objevit symboly skryté v hradním areálu, odměna vás nemine. Během červencových svátků se bude Bezdězu konat velká kulturní akce s názvem Čtyři dny ve středověku.

Zámek Zákupy

Na zákupském zámku bude možné si do konce dubna prohlédnout Zimní trasu, od začátku května jsou pak připraveny prohlídkové trasy Zámek za Ferdinanda Dobrotivého a Zámek za Františka Josefa I. Děti si užijí prohlídky s princeznou, přes léto budou probíhat noční kostýmované prohlídky.

Hrad Grabštejn

Dobrodružná hra pro malé i velké čeká letos na Grabštejně. Nově budou probíhat speciální prohlídky pro předškolní děti. Projít si hrad od sklepů až po půdu pak návštěvníci mohou v rámci Kastelánských prohlídek a chybět nebudou ani tradiční akce, jakými jsou letní slavnosti, jarmarky nebo noční prohlídky.

Zámek Hrubý Rohozec

Na zámku Hrubý Rohozec bude od května nová speciální prohlídka zaměřená na nejstarší historii zámku. Letní soboty potom zpestří oblíbené varhanní koncerty.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, akce, tipy, víkend, hrady, zámky, památky, prohlídky, zámek, hrad, slavnost, Grabštejn, Květa Vinklátová, Po stopách šlechtických rodů, Národní památkový ústav, Hrad Bezděz, Sychrov, Zákupy, František Josef I.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sezona hradů a zámků začala. Podívejte se, jaké novinky vás letos čekají  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.