Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Divadlo povede dosavadní šéfka opery Linda Hejlová Keprtová. Chtěla jsem pokračovat v započaté myšlence, říká

Odcházející ředitelku libereckého divadla F. X. Šaldy Jarmilu Levko (Starostové pro LK) nahradí dosavadní šéfka opery Linda Hejlová Keprtová. Ta chce na Levko navázat, chce znovu přilákat diváky do divadla, ale hodlá hrát představení i na různých místech po městě. Do divadla chce zlákat i celé rodiny s dětmi.

Jarmila Levko se stala poslankyní jako náhradnice za Jana Farského. Bylo proto nutné ji nahradit. Po dobu výkonu poslaneckého mandátu ji nakonec nahradí Linda Hejlová Keprtová. „Konkurzu se zúčastnilo celkem osm uchazečů. Komise se jednomyslně shodla na Lindě Hejlové Keprtové,“ řekl náměstek primátora Ivan Langr (Starostové pro LK).

„Před nějakým časem jsem netušila, že bych vůbec mohla uvažovat o tom, že bych se stala ředitelkou takhle velkého divadla. Řekla jsem si, že bych nerada, aby divadlo padlo do cizích rukou. Chtěla jsem pokračovat v započaté myšlence, které věřím,“ popsala Linda Hejlová Keprtová.

Nová ředitelka do funkce oficiálně nastoupí od 1. července. Už nyní ale představila svou koncepci. „Ráda bych se zaměřila na vyváženou dramaturgii. Je nutné restartovat dlouhodobé plánování, které zajišťuje stabilitu divadla. Ta se covidem zbořila. Aby divák už prvního září věděl, že patnáctého května půjde na představení,“ uvedla s tím, že chce také pracovat na tom, aby se diváci po covidu do divadla vrátili.

Zaměřit se hodlá i na mladé publikum. „Je to klišé, ale do našeho divadla bych ráda dostala mladé publikum. Musíme ho chytnout za pačesy a dotáhnout ho k nám. Když nepůjde k nám, musíme my za ním,“ dodala.

Cestu chce ale najít i k publiku, které do divadla nechodí. „Budeme hrát mimo divadlo. Chystáme představení Cesta, které se bude hrát na několika místech v Liberci,“ uvedla.

Heljová Keprtová plánuje zavést také rodinné předplatné. „Máme minimálně pět představení, které můžeme nabídnout celé rodině, aby se místo do obchodního centra šli pobavit odpoledne do divadla,“ říká.

Operu místo Hejlové Keprtové povede Karol Kevický, činohru nadále Kateřina Dušková, baletní soubor Marika Mikanová. Nová ředitelka pak chce právě všechny tři soubory propojovat v dalších představeních. Prvním takovým je chystaná premiéra Legendy z Mlžných hor.

Vedení města nakonec novou ředitelku vybralo po dobu, kdy bude Jarmila Levko uvolněna pro funkci poslankyně. „Ve chvíli, kdy se vrátí, skončí Linda. Ani den tak nebudeme mít dvě ředitelky,“ vysvětlil Langr. Tento postup kritizovala opozice, podle které mělo být výběrové řízení vypsáno standardně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DFXŠ

Štítky divadlo, dfxš, soubory, legendy z mlžných hor, ředitelka, keprtová, představení, Starostové a nezávislí, Jarmila Levko, Ivan Langr, Jan Farský, opera

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo povede dosavadní šéfka opery Linda Hejlová Keprtová. Chtěla jsem pokračovat v započaté myšlence, říká  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.