Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberecká galerie vystaví díla Maxe Kaminského, jednoho z nejvlivnějších německých malířů minulého století

Liberecká Oblastní galerie vystavuje díla německého malíře Maxe Kaminského, který zemřel před třemi lety. Patřil mezi nejvlivnější německé malíře minulého století a byl jedním z jejich hlavních představitelů neoexpresionismu. Podle kurátorky výstavy jde o jeho první výstavu v České republice.

Kaminski se narodil v roce 1938 v Královci (Königsbergu) v tehdejším východním Prusku a jeho dětství bylo poznamenané útěkem a vyhnanstvím spojeným s koncem druhé světové války.

„Jako dítě zažil hrůzy války, které si myslím, že v jeho tvorbě jsou velmi jasně viditelné," řekla kurátorka Johana Kabíčková. Díla Kaminského tak působí trochu depresivně a na první pohled zaujmou fragmenty figur a intenzivními barvami.

„Vytváří takový unikátní vesmír Maxe Kaminského. A obecně je jeho tvorba velice zajímavá fragmentací, barevnou intenzitou a tím způsobem, kterým zpracovává svůj život," uvedla Kabíčková.

Na výstavě je k vidění až čtyřicet děl

Kaminski podle ní patřil mezi umělce, kteří se v 60. letech minulého století odklonili od tehdy populárního informelu a abstrakce a navrátili se k figuraci. Cílem výstavy, jež potrvá do 4. září, je představit celou škálu jeho tvorby. Je na ní kolem 40 velkoformátových obrazů, kreseb, kvašů a leptů.

„Nalezneme zde díla z 60. let 20. století až po velké pastelové cykly z roku 2011. Můžeme pozorovat vývoj jeho tvorby, témata, která ho ovlivňovala, protože život Maxe Kaminského byl velmi zajímavý. Hodně cestoval," řekla kurátorka.

Kaminski studoval malířství na berlínské univerzitě, cestoval po střední a jižní Americe, byl profesorem na akademii v Karlsruhe, žil ve Štrasburku, Marseille, Mnichově a od roku 2003 až do své smrti v roce 2019 v Augsburgu. Právě na retrospektivní výstavu jeho tvorby v augsburgské galerii, která se konala před čtyřmi lety, navazuje nyní liberecká výstava. Je součástí česko-německých kulturních dnů Dialog, které jednou za dva roky spolupořádají Liberec a německý Augsburg.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Oblastní galerie Liberec

Štítky ČR, výtvarné umění, obrazy, galerie, Kaminski, Liberec, malíř, výstava, Česko, druhá světová válka, Kaliningrad, Prusko, Augsburg, Jižní Amerika, Marseille, Štrasburk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká galerie vystaví díla Maxe Kaminského, jednoho z nejvlivnějších německých malířů minulého století  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.