Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Anifilm je u konce, hlavní cenu festivalu za film pro dospělé získal snímek Kde je Anna Franková?

Liberecký festival animovaných filmů Anifilm rozdal ceny. Hlavní cenu filmů pro dospělé diváky si odnesl snímek Kde je Anna Franková? Cenu pro nejlepší celovečerní film pro děti porota udělila japonskému filmu Belle. Program festivalu běží ještě během neděle.

Letošní ročník festivalu proběhl na několika místech Liberce od 10. do 15. května. Na Anifilmu se představila ta nejlepší a nejnovější tvorba, která v současné světové animaci vzniká.

V mezinárodních soutěžních sekcích se utkalo 11 celovečerních filmů, 24 krátkých filmů, 33 filmů studentských, 24 videoklipů, 15 abstraktních a nenarativních snímků a 15 VR filmů. V mezinárodním klání soutěžilo také 15 počítačových her.

Hlavní kategorii filmů pro dospělých vyhrál snímek Kde je Anna Franková? Izraelského režiséra Ari Folmana. „Vítězný celovečerní film pro dospělé ukazuje pozitivní stránky lidského ducha na pozadí obrovské tragédie. Film je ódou na představivost perzekuované dívky, jejíž příběh je nutné stále opakovat. Film tento příběh vypráví neotřelým způsobem a zatraktivňuje ho pro mladé diváky po celém světě,“ uvedla k němu v tiskové zprávě festivalová porota.

Cenu pro nejlepší celovečerní film pak získal japonský film Belle režiséra Mamoru Hosody. „Silný příběh nabitý emocemi a velmi nápadité, avšak pravdivé, zobrazení smyšlené reality, v níž žije mnoho mladých lidí, kterým je důležité ukázat, jak žít s důvěrou ve vlastní identitu,“ ocenila porota.

Kromě filmů festival nabídl také přednášky, herní zónu, výstavy, koncerty i loutkové divadlo. Všechny programy festival navštívilo podle organizátorů třicet tisíc diváků.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anifilm

Štítky anifilm, festival, Liberec, animované filmy, film, Anne Franková, Belle, Ari Folman, Mamoru Hosoda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Anifilm je u konce, hlavní cenu festivalu za film pro dospělé získal snímek Kde je Anna Franková?  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.