Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Frýdlant bude od soboty znovu hostit milovníky jazzu, už podevětatřicáté

Milovníky jazzu bude od soboty znovu hostit Frýdlant. Letošní, 39. ročník Letní jazzové dílny Karla Velebného přivítá 250 mladých muzikantů nejen z České republiky, ale také ze Slovenska, Německa, Ameriky a Itálie. Veřejnosti se muzikanti představí na tradičním koncertu lektorů ve středu 17. srpna na nádvoří frýdlantského zámku, ve čtvrtek a v pátek se pak v sále restaurace Beseda představí účastníci kurzů, řekl hlavní organizátor Aleš Benda.

Týdenní setkání příznivců jazzu se ve Frýdlantu koná pravidelně od roku 1984. Výjimkou byl jen rok 2010, kdy musely být kurzy kvůli bleskovým povodním přesunuty do Přerova. Zakladatelem byl muzikant a zasvěcený propagátor díla Járy Cimrmana Evžen Hedvábný známý také jako Karel Velebný. Týdenní seminář je nejstarším specializovaným kurzem v České republice, na kterém převážně mladí hudebníci a zpěváci pronikají do tajů jazzové interpretace.

Tradici nepřerušil ani koronavirus, i když před dvěma lety nemohli kvůli uzávěrám dorazit američtí lektoři. „My jsme měli kliku jak od blázince, že jsme se vždycky trefili do takového toho minima covidu, takže nám liberecká hygienická stanice dovolila tu dílnu pořádat," řekl Benda. Zájem mladých muzikantů byl podle něj letos obrovský. „Já vždycky vystřelím přihlášky na dílnu už v lednu a letos jsem měl už po týdnu vyprodáno, takže jsem pak musel lidi odmítat. Musel jsem odmítnout zájemce z Itálie, Portugalska a dokonce Nigérie," dodal.

I letos čeká mladé muzikanty zkušený lektorský tým, který se podle Bendy v posledních letech příliš nemění. Jsou v něm i zahraniční stálice jako Američan Lee Andrew Davison, který vede vokály, už potřetí přijede anglický jazzman Andy Schofield, který vede kurz pro saxofonisty. Chybět nebudou podle Bendy ani tradiční lektoři z Pensylvánie - Neil Wetzel a Skip Wilkins. Náročné bylo ale podle Bendy finanční zajištění letošního ročníku, inflace výrazně zvedla náklady. "Do rozpočtu jsem se vešel s odřenýma ušima," přiznal hlavní organizátor.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Frýdlant

Štítky ČR, hudba, jazz, Frýdlant, jazzová dílna, Karel Velebný, dílna, Itálie, Česko, Německo, Slovensko, Amerika, restaurace, koncert, nádvoří

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frýdlant bude od soboty znovu hostit milovníky jazzu, už podevětatřicáté  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.