Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Cukrář z Turnova popsal recepty z Českého ráje. Jeho kuchařku vystavuje muzeum

Ladislav Jína byl cukrářem, který svůj profesní život strávil v Turnově. Během let popsal nepřeberné množství receptů, které sesbíral do rukopisu. Ten nyní vystavuje turnovské Muzeum Českého ráje.

V rukopisné cukrářské kuchařce Ladislava Jíny je popsáno nepřeberné množství receptů například na kynuté i nekynuté koláče, zákusky či narozeninové a svatební dorty včetně popisů postupů na krémy a náplně. To vše je doplněno vlastnoručními autorskými obrázky nejen výrobků, ale i přírodních krás či kulturních památek z Českého ráje.

„Kromě historické hodnoty, které kniha receptů má, zaujmou jistě návštěvníky muzea i recepty samotné. Mnoho lidí se vrací k pečivu a jídlům, která jsou v místě tradiční a objevují tak chutě, které si pamatují z dětství,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Jína se narodil v roce 1883 ve Slané u Semil, v roce 1907 se přesunul do Turnova, kde časem vybudoval cukrárnu s kavárnou. Tu v roce 1950 zrušil tehdejší režim. Jína zemřel v roce 1972.

„V průběhu svého působení v cukrářském oboru Jína sesbíral rozsáhlý soubor předpisů, který přetvořil v rukopis o 510 stranách. Jedná se tak o jedinečný doklad cukrářského řemesla období od pozdního Rakousko-Uherska po nástup komunistického režimu,“ uvedl historik Jiří Sajbt.

Podle něj Jína kuchařku vytvořil cíleně, o čemž svědčí jednotný charakter sepsání. „Celkové vyvedení dokonce vybízí k domněnce, jestli autor neuvažoval přímo o tištěném vydání svých receptů. Ať už tak uvažoval či ne, nedošlo k tomu, a jím nasbírané předpisy se nám dochovaly právě pouze v tomto jediném rukopisném exempláři, který Muzeu Českého ráje v roce 2012 darovali Jaroslava Nováková a Cyril Ruth, potomci Ladislava Jíny,“ dodal.

Exponát bude v muzeu vystaven do konce srpna.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky jína, cukrář, Turnov, recepty, kuchařka, muzeum, muzeum českého ráje, recept, Český ráj, Muzeum Českého ráje v Turnově, Květa Vinklátová, Liberecký kraj, Semily

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cukrář z Turnova popsal recepty z Českého ráje. Jeho kuchařku vystavuje muzeum  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.