Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Chrastítka z pravěku. Muzeum vystavuje unikátní dětskou hračku

S čím si hrály pravěké děti? Unikátní exponát vystavuje Severočeské muzeum v Liberci. Jde o asi tři tisíce let staré chrastítko nebo jinak také štěrchátko. Archeologové jich hned několik našli v roce 2005 na pohřebišti z pozdní doby bronzové v lokalitě Na Cecilce, která se nachází v Příšovicích.

„Pro návštěvníky bude možná překvapivé, jak dlouhověká je hračka, jakou je chrastítko. I když archeologové nemají jistotu, že předmět neměl ještě jiné využití, určitě bude zajímavé si v muzeu prohlédnout předmět, který se svým věkem blíží 3 tisícům let,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro kulturu Květa Vinklátová (Starostové pro LK).

Na pohřebišti v Příšovicích se podobných chrastítek našlo hned několik. „Přikládala se do žárových hrobů ke keramickým urnám, které obsahovaly spálené kosti nebožtíků,“ doplnila mluvčí krajského úřadu Anna Vašková.


Detail pravěkého chrastítka.

Hračka je hruškovitého tvaru s pečetítkovým zakončením a vyrobena je z hlíny, která obsahuje drobná zrnka křemene a slídy. Vysoká je 63 mm a maximální průměr baňky je 51,5 mm. 

Chrastítka se dochovalo ve velmi dobrém stavu. Na povrchu jsou zdobené soustavou jemných rytých rýžek, které při správném úhlu dopadu světla vytvářejí pás na sebe navazujících trojúhelníků. „Tento pás je ukončen svrchu a zespoda čtveřicí a trojicí soustředných mělkých rytých kružnic,“ upřesnil vedoucí archeologického oddělení Severočeského muzea Petr Brestovanský.


Takhle vypadalo chrastítko v původním stavu

Také pečetítkový konec držátka je zdoben jemně rytou šrafurou. „Uvnitř chrastí drobné hliněné kuličky, které kdysi mohly upoutat pozornost dítěte, a i nyní posluchače zprostředkovaně zanese o tři tisíce let zpátky do minulosti,“ dodal archeolog.

Podle něj chrastítka nemusela být jen dětskou hračkou, archeologové jim přisuzují ještě jinou roli. „Protože se stejná chrastítka objevila i v hrobech dospělých, začalo se uvažovat i o tom, že byla používána k „šamanským“ obřadům,“ uzavřel Brestovanský.

Ohodnoť článek

Foto Severočeské muzeum

Štítky muzeum, severočeské muzeum, chrastítka, štěrchátka, liberecký kraj, hračka, Severočeské muzeum v Liberci, Příšovice, Květa Vinklátová, Petr Brestovanský, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chrastítka z pravěku. Muzeum vystavuje unikátní dětskou hračku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.