Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Stavba Liebiegova paláce v Liberci se blíží ke konci. V plánu je i vybudování kavárny

Město Liberec pokračuje se stavbou Liebiegova paláce. Ta s sebou přinesla i historický objev. Celý projekt vyšel na 263 milionů korun. Hotovo má být letos koncem října a fungovat má od příštího roku.

Od loňského srpna prochází novorenesanční budova Liebiegova paláce stavební úpravou. Celý projekt vychází na 263 milionů korun. Město Liberec do celé stavby vkládá přes 40 milionů korun. Zhotovitelem stavby je společnost pro rekonstrukci Liebiegova paláce CL-EVANS a Metrostav. „Chtěl bych především poděkovat fondům Evropské unie, která na stavbu poskytla 223 milionů korun. Bez těchto peněž by Liberec neměl takovou krásu," sdělil primátor města Liberec Jaroslav Zámečník.

Stavba Liebiegova paláce pokročila i přes drobné komplikace. „Podařilo se dokončit sanaci dřevěných konstrukcí podlah všech podlaží a krovu. Napadení houbami a dřevokazným hmyzem se ukázalo v daleko větším rozsahu, než byl předpoklad, což si vyžádalo zčásti opravu a zčásti úplnou výměnu dřevěných konstrukcí," informovala mluvčí města Liberec Jana Kodymová.

Aktuálně se na stavbě dokončuje pokládání původní břidlicové krytiny a  pokračují klempířské práce na střeše. „Z větší části jsou hotové vnější fasády. Cílem je stihnout tyto hlavní venkovní práce do zimy. Přes zimu v temperovaném objektu se bude pokračovat s vnitřními instalacemi a povrchy," dodala Kodymová.

Uvnitř objektu jsou hotové betonové podlahy v přízemí a vnitřní rozvody topení, vody, kanalizace a elektro. Opravují se historická okna a dveře, osazují se vitráže do budoucí kavárny. Město Liberec také děkuje firmě Preciosa lustry. Ta zrestaurovala původní lustry, které byly uskladněny v depozitáři Oblastní galerie v Liberci. 

Liebiegův palác v Liberci

Čtvrtek, 15. září 2022, 15:56

Liebiegův palác v Liberci
Liebiegův palác v Liberci

V poslední době se řemeslníkům povedlo vybudovat břidlicovou střešní krytinu, opravit původní 140 let starý světlík a vyčistit plochu kolem slunečních hodin. Při tomto čištění byla objevena figurální malba, která byla obnovena v původní barevnosti.

„Studnu, kterou na začátku rekonstrukce zhotovitelé objevili, badatel Ivan Rous na konci září prozkoumal, ale kromě bahna a zápisníčku Zoji Kosmoděmjanské se v ní nic nenašlo," doplnila Kodymová. 

Podle Michala Dufka, ředitele komunitního střediska Kontakt Liberec p.o., bude Liebiegův palác sloužit všem obyvatelům města. „Musíme celému areálu vtisknout život, on o ten život přišel. Naším cílem je, aby opravdu celý areál sloužil všem obyvatelům města, bez rozdílu věku nebo sociálního postavení. Dále také chceme, aby si získal opět své místo na mapě a aby se stal takovým průvodcem života každého Liberečana," sdělil Dufek.

Nově zrekonstruovaný palác bude mít i své logo. „Představili jsme i logo paláce Liebig, se kterým se budou lidé do budoucna setkávat a se kterým bude spojena i budoucnost," dodal Dufek. Plánované dokončení stavby se odhaduje koncem října letošního roku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tereza Bočková

Štítky Liberec, Liebiegův palác, rekonstrukce, palác, Evropská unie, Metrostav, Jaroslav Zámečník, Preciosa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba Liebiegova paláce v Liberci se blíží ke konci. V plánu je i vybudování kavárny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.